SGK çalışanlarının sosyokültürel kimliği ve sendika algısı: Ankara örneği
Socio-cultural identity and trade union perception of public servants working at SGK: Ankara sample
- Tez No: 375489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Görevlisi, Kamu Görevlisi Sendikası, Sosyal Güvenlik Kurumu, Demografi, Public servant, Public Servants' Union, Social Security Institution, Demography
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu çalışmada, Ankara'da bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının sosyo-kültürel profillerinin belirlenmesi ve belirlenen bu profil bağlamında kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmeye ve sendikal politikalara ilişkin düşüncelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Ankara'da görev yapan çalışanları örneklem seçilerek ülkemizde bulunan bütün kamu görevlilerine yönelik bir perspektif sunulmaya çalışılmıştır. Araştırma Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Ankara'da bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı çatısı altında Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ile SGK Ankara İl Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilen kamu görevlilerini kapsamaktadır. Tez üç ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın kavramsal çerçevesi çizilerek kamu görevlileri sendikacılığının Batı ve Türkiye bağlamında tarihsel gelişim sürecine değinilmiştir. İkinci bölümde Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının sosyo-kültürel profil araştırması yapılmıştır. Araştırmada niceliksel araştırma yöntemlerinden, betimsel araştırma modelinin en yaygın çeşidi olan anket yöntemi kullanılmıştır. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise kamu görevlilerinin; cinsiyetine, eğitime, mesleklere, kıdeme, doğum yeri ölçeğine, ücretlere, ülkenin siyasi gidişatı ile ilgili görüşüne, sosyo-politik görüşüne, sendikaya üye olma ve olmama durumuna ve üye olduğu sendika tercihine göre, sendikal tutum ve davranışlardaki değişiklikler ortaya konulmuştur. Küreselleşmeyle birlikte yaşanan değişim ve gelişim süreci, alışılagelmiş tüketim kalıplarını, siyasi yapıları, ekonomik tutumları ve kültürel anlayışları köklü değişikliklere uğratmıştır. Sendikaların gelecekte etkin bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için, yaşanan bu değişim sürecini iyi tahlil ederek değişime ayak uydurması gereklidir. Gelecekte sendikal hareketin etkin bir şekilde varlığını sürdürebilmesinde en önemli görev sendikaların kendisine düşmektedir. Güçlü bir sendikacılığın, üyelerin sendikalarına duyduğu güven ve inancın tam olmasıyla sağlanabileceği açıktır. Bu güven ve inancın sağlanabilmesi için ise sendikaların mevcut ve potansiyel üyelerinin kendilerine yönelik algı ve tutumlarının farkında olmaları, savunmacı yapılarından kurtularak, eleştiri ve iletişime açık hale gelmeleri, üyeleriyle bütünleşebilen ve üyelerin daha fazla katılımını sağlayabilen, olabildiğince şeffaf bir yapıya bürünmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to state the socio-cultural profiles of public servants in Social Security Institution in Ankara province and is aimed to examine their thoughts about union organizing and union policies according to their socio-cultural profiles. It is tried to present a perspective about all public servants in Turkey by taking public servants who are working at Social Security Institution in Ankara province as a sample. The Research includes public servants who are employed in General Directorate of the General Health Insurance, Retirement Services, Insurance Premiums General Directorate and the General Directorate of Ankara Provincial Directorate of Social Security which all of them are site on the Social Security Administration in Ankara. The thesis consists of three main chapters. In the first chapter the process of historical development of public officials are mentioned in the context of trade unionism in West and Turkey by determining the conceptual infrastructure of the study. The socio-cultural profile of the Social Security Institution employees was conducted in the second chapter. Descriptive research method which is the most widely used type was used at the survey. In the third chapter as the last, factors that are effective on the union preference and changes in behaviour about the public servants' unionization attitude have been stated, according to their gender, education, occupations, length of service, the birthplace, the scale of wages, the opinion about the progress of the country's political, socio-political opinion and the trade union memebership. With the processes of globalization and change and development; the usual consumption patterns, political structures, economic and cultural understanding of attitudes have been drasticly transformed. The unions should analyze this changing process and must adapt these changes in order to survive effectively in the future. For the survival of the trade union movement's effective presence in the future, the most important mission belongs to the trade unions itself. It is certain that, a strong trade unionism can be achieved if only the members have full of faith and confidence. In order to ensure that confidence and faith, the unions should be aware of perceptions and attitudes of themselves and should achieve tolerance to critiques of their current and potential members and should be ready for communication by giving up defensive behaviours, then they should build transparent structure which integrate with their members and provide a greater involvement as possible as they can.