Evre 3-4-5 kronik böbrek yetmezliği tanılı hastalarda kemik metabolizma ve mineral değerlerinin ekokardiyografik parametreler ile ilişkisi
The relationship between bone metabolism and mineral values ​​and echocardiographic parameters in patients diagnosed with stage 3-4-5 chronic renal failure
  1. Tez No: 889894
  2. Yazar: GANİME CAN KOÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ, DOÇ. DR. EDİP ERKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı ile ilişkili kemik mineral bozuklukları, renal osteodistrofi, heart failure, bone mineral disorders associated with chronic kidney disease, renal osteodystrophy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Evre 3-4-5 Kronik Böbrek Yetmezliği Tanılı Hastalarda Kemik Metabolizma ve Mineral Değerlerinin Ekokardiyografik Parametreler İle İlişkisi Çalışmamızda diyalize girmeyen evre 3-4 kronik böbrek hastalığı tanısı olan hasta grubunda kemik metabolitleri ile ekokardiyografik parametler arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmaya 103 hasta katılmıştır, bunların 61'i erkek, 42'si kadındır. Hastalardan 31'i kronik böbrek hastalığı evre 3a, 40'ı evre 3b, 32'si evre 4'tür. Bu hastaların ekokardiyografilerinde sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonları, mitral yetmezlikleri, triküspit yetmezlikleri ile son 6 ay içinde hastanemizde bakılmış olan laboratuvar parametrelerinden kreatinin, kan üre azotu, kalsiyum, fosfor, parathormon, D vitamini, alkalen fosfataz, bikarbonat, albüminüri ve proteinürisi ile karşılaştırılmıştır. Yapılan istatiksel değerlendirmede parathormon hedef aralıkta olan ve diyabetes mellitus tanısı olmayan hastalarda daha fazla triküspit yetmezliği görülmüş. Parathormon hedef değerde olan grupta kalsiyum x fosfor çarpımları daha yüksek, parathormon hedef değerin üstünde olan grupta kan üre azotu ve glomerüler filtrasyon hızları daha yüksek bulunmuştur. 1 gramdan fazla proteinürisi olan hastalarda PTH anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur. Triküspit yetmezliği ve DM varlığı arasında negatif korelasyon saptanmıştır. ALP değeri yüksek olan grupta GFR daha düşük olduğu görülmüştür. Ancak yapılan istatiksel analizde diyalize girmeyen kronik böbrek hastalarında incelenen parametreler ile sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ile anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak kronik böbrek hastalığı ile ilişkili kemik mineral bozukluğunun diyaliz öncesi dönemde kalp yetmezliği ile ilişkilendirilememiştir. Bu alanda daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Relationship between Bone Metabolism and Mineral Values and Echocardiographic Parameters in Patients Diagnosed with Stage 3-4-5 Chronic Renal Failure In our study, we investigated whether there was a relationship between bone metabolites and echocardiographic parameters in the patient group diagnosed with stage 3-4 chronic kidney disease (CKD) who were not on dialysis. 103 patients participated in the study, 61 of them were men and 42 were women. 31 of the patients are CKD stage 3a, 40 are CKD stage 3b, and 32 are CKD stage 4. In the echocardiograms of these patients, their left ventricular ejection fraction, mitral insufficiency, tricuspid insufficiency were compared with the laboratory parameters examined in our hospital in the last 6 months, such as creatinine, blood urea nitrogen, calcium, phosphorus, parathormone, vitamin D, alkaline phosphatase, albuminuria and proteinace. In the statistical evaluation, more tricuspid insufficiency was observed in patients whose parathyroid hormone levels were within the target range and who were not diagnosed with diabetes mellitus. Calcium x phosphorus products were found to be higher in the group with parathormone at the target value, and blood urea nitrogen and glomerular filtration rates were higher in the group with parathormone above the target value. PTH was found to be significantly higher in patients with proteinuria greater than 1 gram. A negative correlation was found between tricuspid regurgitation and the presence of DM. GFR appears to be lower in the group with higher ALP value. However, in the statistical analysis, no significant relationship was found between the parameters examined and left ventricular ejection fraction in chronic kidney patients who were not on dialysis. As a result, bone mineral disorder associated with chronic kidney disease could not be associated with heart failure in the pre-predialysis period. More work is needed in this area.