Gebelik haftalarına ve gebelik sayılarına göre gebelikte yaşanan yakınmalar ve bu yakınmaların yaşam kalitesine etkisi
Complaints experienced in pregnancy according to the weeks of pregnancy and the number of pregnancy and the effect of these complaints on quality of life
- Tez No: 889996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SİS ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik sayısı, gebelik, hemşire, trimester, yakınma, yaşam kalitesi, Number of pregnancies, pregnancy, nurse, trimester, complaint, quality of life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Gebelik Haftalarına ve Gebelik Sayılarına Göre Gebelikte Yaşanan Yakınmalar ve Bu Yakınmaların Yaşam Kalitesine Etkisi Amaç: Bu araştırmanın amacı gebelerin, gebelik haftalarına ve gebelik sayılarına göre yaşadıkları yakınmaları ve bu yakınmaların yaşam kalitesine etkisini belirlemek, gebelikte yaşanan yakınmaların düzeyini ve yaşam kalitesine etkisini etkileyen faktörlerin incelemektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı türde olan bu araştırma; Mayıs 2022- Ağustos 2024 tarihleri arasında Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, obstetri polikliniğe başvuru yapan ve örnekleme alınma kriterlerini sağlayan 678 gebe ile yürütülmüştür. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi toplanmış ve verilerin toplanmasında,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, SPSS for Windows 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan gebeler ölçeğin gebelikte yakınmalar bölümünden 36.41±17.80 puan, yaşam kalitesi bölümünden 23.74±12.81 puan almışlardır. Gebelik haftalarına göre gebelikte yakınmalar ve yaşam kalitesi puan ortalamalarının karşılaştırılması sonucunda trimesterlere göre ölçeğin gebelikte yakınmalar bölümü puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir p0.05). Sonuç: Çalışma kapsamına alınan gebelerin yaşadıkları yakınmaların düşük düzeyde olduğu ve yakınmaların düşük düzeyde yaşam kalitesini etkilediği belirlenmiştir. Gebelerin gebelik haftası ilerledikçe yaşanan yakınmaların anlamlı derecede arttığı ve yaşanan yakınmaların yaşam kalitesine olumsuz etkisinin de arttığı görülmüştür. Ancak gebelik sayılarının gebelikte yaşanan yakınmaların düzeyini ve yakınmaların yaşam kalitesini etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Complaints Experienced During Pregnancy According to Gestational Weeks and Pregnancy Numbers andThe Effect of These Complaints on Quality of Life“ Aim: The aim of this study is to determine the complaints experienced by pregnant women according to their gestational weeks and number of pregnancies and the effects of these complaints on their quality of life, and to examine the level of complaints experienced during pregnancy and the factors affecting their effect on their quality of life. Material and Method: This descriptive study was conducted with 678 pregnant women who applied to the Obstetrics outpatient clinic at Mardin Training and Research Hospital between May 2022 and August 2024 and met the sampling criteria. The data were collected using the face-to-face interview method, and the ”Personal Information Form“ and ”Complaints During Pregnancy and Their Effects on Quality of Life Scale" were used to collect the data. The data were analyzed using the SPSS for Windows 22 package program. Results: The pregnant women who participated in the study received 36.41±17.80 points from the complaints section of the scale and 23.74±12.81 points from the Quality of Life section. As a result of comparing the mean scores of complaints and quality of life during pregnancy according to the weeks of pregnancy, it was determined that the difference between the mean scores of the Complaints section of the scale according to the trimesters was statistically significant (p0.05). As a result of comparing the mean scores of complaints and quality of life during pregnancy according to the number of pregnancies, it was found that the difference between the mean scores of complaints and quality of life according to the number of pregnancies was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: It was determined that the complaints experienced by the pregnant women included in the study were at a low level and that the complaints affected the quality of life at a low level. It was observed that the complaints experienced by the pregnant women increased significantly as the week of pregnancy progressed and the negative effect of the complaints on the quality of life increased. However, it was observed that the number of pregnancies did not affect the level of complaints experienced during pregnancy and the complaints did not affect the quality of life.