IVF yapılan polikistik over sendromlu hastalarda foliküler sıvıdaki anti-müllerian hormon, lipit profili ve oksidatif stres parametrelerinin, oosit, embriyo kalitesi ve gebelik ile ilişkisi
The correlation between follicular fluid anti-mullerian hormone, oxydative stress parameters, lipid profile levels and oocyte quality, embryo quality, pregnancy rates among women witf pcos undergoing IVF treatment
  1. Tez No: 752167
  2. Yazar: ÜMİT DOĞAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, PKOS, folikül sıvısı, AMH, TAS, TOS, OSİ, HDL, LDL, trigliserit, total kolesterol, lipit profili, oosit kalitesi, embriyo kalitesi, IVF, PCOS, follicular fluid, AMH, TAC, TOC, OSI, HDL, LDL, triglyceride, total cholesterol, lipid profile, oocyte quality, embryo quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamızın amacı IVF tedavisi gören PKOS'lu hastalarda ve kontrol grubunda, yumurta toplama günü alınan folikül sıvılarında AMH, TAS, TOS ve lipit profili (HDL, LDL, trigliserit, total kolesterol) düzeylerinin oosit, embriyo kalitesi ve klinik gebelik sonuçları ile ilişkisinin ortaya konmasıdır. Prospektif ve tek merkezli olarak planlanan bu çalışmaya, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi'nde Mart 2022 ve Temmuz 2022 tarihleri arasında IVF tedavisi gören 20-40 yaş arası, 40 adet PKOS, 40 adet PKOS olmayan toplam 80 infertil kadın hasta dahil edildi. Erkek faktörü, Hipo-hipertiroidi, hiperprolaktinemi, adrenal disfonksiyon gibi diğer infertilite sebeplerine sahip hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalar Rotterdam tanı kriterlerine göre PKOS veya PKOS olmayan olarak sınıflandırılarak, yaş, VKİ, infertilite tipi gibi demografik verilerin yanında yumurta toplama günü alınan folikül sıvılarından çalışılan AMH, TAS, TOS, OSİ ve lipit profili parametreleri kullanıldı. Ardından bu parametrelerle oosit kalitesi, embriyo kalitesi ve klinik gebelik sonuçları arasındaki ilişki incelendi. PKOS grubundan toplanan toplam oosit, M2 oosit ve 2 PN sayılarının, kontrol grubundan toplanan oosit, M2 oosit ve 2 PN sayılarına göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür (p 0.05). Her iki grup arasında AMH düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p> 0.05). PKOS grubunda folikül sıvısındaki HDL ve LDL değerlerinin, kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu görülmüştür (p= 0.011, p< 0.001). PKOS grubunda folikül sıvısındaki TOS düzeylerinin ve OSİ değerlerinin, kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük olduğu saptanmıştır (p= 0.020, p= 0.021). PKOS grubunda folikül sıvısındaki TAS düzeylerinin, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir (p= 0.006). Her iki grup arasında total kolesterol ve trigliserit değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). PKOS grubunda klinik gebelik elde etme oranı, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksektir (p=0.019). Her iki grubun embriyo kaliteleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p> 0.05). Kontrol grubunda, embriyo kalitelerine göre HDL, LDL, total kolesterol, trigliserit, AMH, toplam oosit sayısı, toplam M2 oosit sayısı, 2 PN sayısı, TOS, TAS, OSİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). PKOS grubunda folikül sıvısındaki düşük HDL, AMH, TOS ve OSİ seviyeleri, iyi embriyo kalitesiyle ilişkilidir (p=0.049, p= 0.027, p= 0.016, p= 0.022). PKOS grubunda, embriyo kalitelerine göre LDL, total kolesterol, trigliserit, toplam oosit sayısı, toplam M2 oosit sayısı, 2 PN sayısı ve TAS değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Kontrol grubunda, hastaların klinik gebelik sonuçlarına göre folikül sıvısında HDL, LDL, total kolesterol, trigliserit, AMH, toplam oosit sayısı, toplam m2 oosit sayısı, 2 PN sayısı, TOS, TAS, OSİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). PKOS grubunda klinik gebelik elde eden hastaların folikül sıvısı TAS düzeylerinin, klinik gebelik elde edemeyen hastalara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0.036). PKOS grubunda, klinik gebelik sonuçlarına göre folikül sıvısında HDL, LDL, total kolesterol, trigliserit, AMH, toplam oosit sayısı, toplam M2 oosit sayısı, 2 PN sayısı, TOS, OSİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to reveal the correlation between follicular fluid AMH, TAC, TOC, HDL, LDL, triglyceride, total cholesterol levels on the day of OPU and oocyte quality, embryo quality, clinical pregnancy rates among women with PCOS undergoing IVF treatment. The study is planned as a prospective and single-center study. This study included 40 PCOS and 40 non-PCOS infertile women aged 20-40 years who underwent IVF treatment at Gazi University Hospital Assisted Reproductive Techniques Center in March 2022 to July 2022. Women, who have other causes of infertility such as male factor, hypo-hyperthyroidism, hyperprolactinemia and adrenal dysfunction, were not included in. Women were classified as PCOS or non-PCOS according to Rotterdam criteria. Follicular fluid AMH, TAC, TOC, HDL, LDL, triglyceride, total cholesterol levels on the day of OPU and demographic data such as age, BMI, infertility types were used. Then, the relationship between the follicular fluid parameters and oocyte quality, embryo quality, clinical pregnancy outcomes was examined. It was observed that the total number of oocytes, M2 oocytes and 2 PN collected from the PCOS group was significantly higher than the number of oocytes, M2 oocytes and 2 PN collected from the control group (p 0.05) There was no statistically significant difference in follicular fluid AMH levels between the two groups (p>0.05) HDL and LDL values in the follicular fluid were found to be significantly lower in the PCOS group compared to the control group (p= 0.011, p< 0.001). It was determined that TOC levels in the follicular fluid and OSI values in the PCOS group were significantly lower than the control group (p= 0.020, p= 0.021). TAC levels in the follicular fluid were found to be significantly higher in the PCOS group than in the control group (p= 0.006). There was no statistically significant difference between total cholesterol and triglyceride values in both groups (p>0.05). Clinical pregnancy rate in the PCOS group was significantly higher than the control group (p=0.019). There was no statistically significant difference between the embryo quality of both groups (p> 0.05) In the control group, no statistically significant differences were found between HDL, LDL, total cholesterol, triglyceride, AMH, total oocyte count, total M2 oocyte count, 2 PN count, TOC, TAC, OSI values according to embryo quality (p>0.05). In the PCOS group, low levels of follicular fluid HDL, AMH, TOC and OSI were associated with good embryo quality (p=0.049, p= 0.027, p= 0.016, p= 0.022). In the PCOS group, there was no statistically significant difference between LDL, total cholesterol, triglyceride, total oocyte count, total M2 oocyte count, 2 PN count and TAC values according to embryo quality (p>0.05). According to the clinical pregnancy results of the patients in the control group, no statistically significant difference was found between HDL, LDL, total cholesterol, triglyceride, AMH, total oocytes count, total m2 oocytes count, 2 PN counts, TOC, TAC, OSI values in the follicular fluid (p> 0.05) Follicular fluid TAC levels of the patients who achieved clinical pregnancy in the PCOS group were found to be higher than the patients who could not achieve clinical pregnancy (p=0.036). In the PCOS group, there was no statistically significant difference between HDL, LDL, total cholesterol, triglyceride, AMH, total oocyte count, total M2 oocyte count, 2 PN count, TOC, OSI values in follicular fluid according to clinical pregnancy results (p>0.05).