Ankara piyasasında satılan yurt dışı kaynaklı bazı droglarda yüksek basınç sıvı kromatografisi yöntemi ile aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 aranması
HPLC studies of aflatoxins B1, B2, G1 and G2 on some drugs abtained from Ankara markets
- Tez No: 89001
- Danışmanlar: PROF. DR. MAKSUT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, Pulpa Tamarindorum, Folia Lawsoniae, Cortex Cinnamomi cassiae, Fructus Cardamomi, Semen Myristicae, YBSK, Aflatoxin, Pulpa Tamarindorum, Folia Lawsoniae, Cortex Cinnamomi cassiae, Fructus Cardamomi, Semen Myristicae, HPLC
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
47 ÖZET Ankara Piyasasında Satılan Yurtdışı Kaynaklı Bazı Droglarda YBSK Yöntemi ile Aflatoksin B1f B2, d ve G2 Aranması. Çalışma materyalleri; Pulpa Tamarindorum Folia Lawsoniae Cortex Cinnamomi cassiae, Fructus Cardamomi, Semen Myristicae Ankara'nın dört ayrı bölgesinde bulunan aktarlardan temin edilmiştir. Bu drogların mikotoksin içeriği YBSK yöntemi ile incelenmiştir. Mikotoksinler insan ve hayvan sağlığı için zararlı etkilidirler. Bu nedenle son yıllarda mikotoksinlerin etkileri büyük önem kazanmıştır. Çalışılan droglar arasında aflatoksin G-Te eser miktarda Pulpa Tamarindorum (demirhindi pulpası), Folia Lawsoniae (kına yaprağı) ve Fructus Cardamomi (kakule meyvesi)de rastlanmıştır. Hiç birinde aflatoksin Bl B2,G2 bulunamamıştır. Aflatoksin Gı'e ise Cortex Cinamomi cassiae (tarçın kabuğu) ve Semen Myristicae' (küçükhindistan cevizi)de rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
48 SUMMARY HPLC studies of Anatoxins B1f B2, d and G2 on Some Drugs Obtained From Ankara Markets. This study was designated to determine the aflatoxin in imported plant originated drugs. The research materials Pulpa Tamarindorum (Tamarind), Folia Lawsoniae (Henna), Cortex Cinnamomi cassiae (Cinnamon), Fructus Cardamomi (Cardamon) and Semen Myristicae (Nutmeg) were obtained from aktars in four different parts of Ankara. The mycotoxin content of these drugs were investigated by the method of high pressure liquid chromatography. Mycotoxins have harmfull effects on human and animal health. So the topics of mycotoxins have gained a great deal of important in the recent years. Aflatoxin d was detected in trace amount among the studied drugs Pulpa Tamarindorum, Folia Lawsoniae, Fructus Cardamomi. None of the studied drugs contained aflatoxin B^ B2 and G2 Aflatoxin Gi, was not detected in Cortex Cinnamomi cassiae and Semen Myristicae.