Türkiye'de pazarlanan bazı baharat örneklerinde Aspergillus Flavus'un varlığı ve aflatoksin oluşumu
Presence of Aspergillus flavus and formation of aflatoxin on some spices marketed in Turkey
- Tez No: 89002
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖZALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus flavus, aflatoksin, hızlı iki yönlü ince tabaka kromatografisi, hindistancevizi, kırmızı biber, Aspergillus flaws, aflatoxin, rapid bicnrectional TLC method, coconut, red pepper
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
84 ÖZET Türkiye'de Pazarlanan Bazı Baharat Örneklerinde Aspergillus flavus1 un Varlığı ve Aflatoksin Oluşumu Türkiye'de pazarlanan bazı baharat örneklerinde Aspergillus flavus^vm. varlığı ve aflatoksin oluştumunun saptanması amacıyla yapılan bu çalışma, piyasa örneklerinin analizi ve deneysel çalışma olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın piyasa örneklerinin analizi aşamasında Ankara' daki değişik baharatçılarda açık olarak satılan kırmızı toz biber, kırmızı pul biber, karabiber, hindistancevizinden oluşan toplam 100 örnekte Aspergillus flavus'un kontaminasyon düzeyi ve aflatoksinlerin varlığı incelenmiştir. Çalışmanın 2. aşamasında Aspergillus flams ile kontamine edilen hindistancevizi, karabiber, kırmızı toz biber, kırmızı pul biberde 90 günlük depolama sürecinde Aspergillus flavus'xm gelişimi ve aflatoksin oluşturma yeteneği incelenmiştir. Çalışmada Aspergillus flavus'xm izolasyon ve identifikasyonunda selektif besi yerine dökme plak tekniği, aflatoksin saptanmasında ise hızlı iki yönlü ince tabaka kromatrografisi (rapid bidirectional TLC) tekniği kullanıldı. Piyasadan sağlanan örneklerde Aspergillus flavus, hindistancevizi örneklerinin % 16'sında lxlO1- 2xl01kob/g, karabiber örneklerinin % 28'inde lxlO1- 6x10* kob/g, kırmızı toz biber ömeJderinin % 88'inde 2,1x1ü1- lxlO5 kob/g, kırmızı pul biber örneklerinin % 80'inde lxlO1- 8,5x1 03 kob/g olarak bulunmuştur. Aynı örneklerde aflatoksin Bı miktarı, hindistancevizi örneklerinin % 76'sında 0,24- 8,2 ppb, karabiber örneklerinin % 16'sında 0,8- 3,6 ppb, kırmızı toz biber örneklerinin % 80'inde 1,3- 19,8 ppb, kırmızı pul biber örneklerinin ise % 92'sınde 1,2- 14,8 ppb olarak bulunmuştur. Deneysel çalışmada, baharlar 121°C de 15 dakika otoklavda sterilize edilen ve her bir gramma 105 spor içerecek düzeyde Aspergillus flavus kültür süspansiyonu ile kontamine edilerek, 3 aylık periyotda oda derecesinde depolanan örneklerde depolamanın 0, 7, 14, 30, 60, 90. günlerinde Aspergillus flavus ile kontamine edilen numunelerde küf sayımı yapıldımış ve aflatoksin varlığı saptanmıştır. Aflatoksin tayininde85 Türkiye'de ilk defa bu çalışmada uygulanan en iyi yöntemlerden birisi olan hızlı iki yönlü ince tabaka kromatografisi kullanılmıştır. Hindistancevizi, kırmızı toz biber, kırmızı pul biber ve karabiberde deneysel olarak yapılan çalışmanın 90 günlük depolanması sonucunda Aspergillus flavus'xm ürediği ve aflatoksin oluşturduğu gözlenmiştir. Araştırma sonucunda Aspergillus flavus üremesi ve aflatoksin oluşumu balonunda hindistancevizi çok riskli bir ürün olarak bulunmuştur ve oluşan aflatoksin miktarı depolama süreci boyunca diğer baharlara göre çok fazla (AFBı= 144,6 ppm, AFB2= 4,8 ppm, AFGı= 4 ppm, AFG2= 480 ppb) bulunmuştur. Hmchstancevizini karabiberin takip ettiği gözlenmiştir. Depolamanın sonunda karabiberde bulunan aflatoksin Bı miktarı 8,2 ppb olarak bulunmuştur. Kırmızı toz biberde 90 günlük depolama süreci boyunca aflatoksin Bı yükseliş ve düşüşleri takiben 90. günde 5ppb olark bulunmuştur. Kırmızı pul biberde aflatoksin Bı miktarı depolama süresince iniş çıkışlar gözlenmiş ve depolamanın 90. gününde 4,2ppb'nın olarak bulunmuştur. Küf üremesi 90 günlük depolama süresinde en iyi hindistancevizi ve kırmızı pul biberde saptanmıştır. Bunları karabiberin takip ettiği gözlenmiştir. Küf üremesi yüksek olmasına karşın aflatoksin üretimi en az kırmızı pul biberde tespit edilmiştir. Aspergillus flavus deneyde kullanılan baharat içinde iniş çıkışlar göstererek en zayıf şekilde kırmızı toz biberde üremiştir. Sonuç olarak Türkiye'de açık olarak tüketime sunulan bazı baharat ve hindistancevizinin içerdikleri aflatoksin çeşit ve miktarları ile sağlık riski taşıdığı, deneysel çalışmanın yapıldığı koşullarda da bu risk oluşumunun teyit edildiği görülmüştür. Aflatoksin oluş riskinin önlenebilmesi için hasattan tüketime kadar olan bütün aşamalarda küfsel kontaminasyonun önlenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
86 SUMMARY Presence of Aspergillus flavus and formation of Aflatoxin On Some Spices marketed In Turkey This study, made on purpose of the presence of Aspergillus flavus on some spice in Turkey and the determination of it's forming aflatoxin was achieved in two stages as being the analysis of market samples and the experimental study. On the stage of the analysis in the first stage of this study, a total of 100 samples consisting of red powdered pepper, cruch red pepper, black papper and coconut that are sold outdoors in various spice- merchants in Ankara, the contamination level of Aspergillus flavus and the presence of aflatoxin were examined. In the second stage of this study, the growth of Aspergillus flavus and capability of forming aflatoxin were examined in the different type of spices that had been contaminated in 90 days period. In the study of the identification and isolation of Aspergillus flavus, the based pour plaque technique was used in selective medium and also in the determination of aflatoxin the technique of rapid bidirectional thin layer chromatography was used. Aspergillus flavus was found in the 16 % of the coconut samples as, lxlO1- 2X101 cfu/g, 28 % of the black pepper samples as lxlO1- oxlO1 cfu/g, 88 % of the powder red pepper samples as 2,1x1ü1- lx 105 cfu/g and 80 % of the crush red pepper samples lxl 01- 8,5x1 03 cfu/g. In the samples provided from the market. In the same samples, the quality of aflatoxin Bi was recorded in the 76 % of the coconut samples as 0,24- 8,2 ppb; 16 % of the black pepper samples as 0,8- 3,6 ppb; 80 % of powder red pepper samples as 1,3- 19,8 ppb, 92 % of crush red pepper samples as 1,2- 14,8 ppb. In the experimental study, the spices were sterlized at 121° C at autoclave for 15 minutes. At a level of each gram's containing 105 spor, spices were contaminated by Aspergillus flavus culture suspension. The samples stored in the room heat for three months period were exposed to mould counting on the 0., 7., 14., 30., 60., 90. days of storage and the87 presence of aflatoxin was determined. In the designation of aflatoxin, rapid bidrectional thin layer chromatography, known as one of the best methods applied as first time in Turkey was used. It was observed that Aspergillus flaws grew and produced aflatoxin at the end of the 90 day storage of coconut, powder pepper, crush red and pepper black pepper in the experimental study. In this investigation Aspergillus flaws coconut was found a very risk product with respect to Aspergillus flaws growing and aflatoxin producting and during the storage period forming of aflatoxin amount was found more than other spices (AFB!= 144,6 ppm, AFB2= 4,8 ppm, AFGi= 4 ppm, AFG2= 480 ppb). Black pepper was followed coconut. Aflatoxin Bi amound 8,2 ppb at the end of storage. Aflatoxin Bi was found 5 ppb at 90. days in powder red pepper followed the increasing and decreasing rate during the storage period. Aflatoxin Bi amount was found 4,2 ppb at 90. days of storage in red crush pepper while descrease and increase amounts were observed during the storage. Mould growth during 90 days storage, was determined the highest in the coconut and crush red pepper. It was observed the black pepper followed these. The minimum aflatoxin producing was determined in the crush red pepper, in spite of the mould growth was higher. Aspergillus flaws was much low growth in powder red pepper within the spices, used in this study, as shown increases and decreases. As a conclusion, it was approved that the amounts and sorts of aflatoxin consisted in coconut and some spices submitted to the consumption outdoors in Turkey carry health risks and related to that, the formation of risk in the conditions was confirmed by results of the experimental work. In order to prevent the arising of aflatoxin risk, in all stages starting from harvest to consumption, preventing the mould contamination are suggested.