Kronik hastalığı olan bireylerde öfke,depresyon, anksiyete ve umutsuzluğun hastalığa uyum ile ilişkisi
The relationship between anger, depression, anxiety and hopelessness and adjustment to the disease in individuals with chronic diseases
- Tez No: 890010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastanede yatan hasta, kronik hastalık, psikososyal bakım, Hospitalized Patient, chronic disease, psychosocial
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kronik Hastalığı Olan Bireylerde Öfke, Depresyon, Anksiyete Ve Umutsuzluğun Hastalığa Uyum İle İlişkisi Bu çalışmada kronik hastalığı olan bireylerde sürekli öfke, umutsuzluk, anksiyete ve depresyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Kronik hastalığı olan bireylerde öfke, depresyon, anksiyete ve umutsuzluğun hastalığa uyum ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya yaş ortalaması 44,18±16,952 olan 193'ü erkek, 207' si kadın olmak üzere 400 kişi katılmıştır. Ayrıca çalışma verilerinin toplanmasında sosyodemografik form, Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği, Sürekli Öfke Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Hastane Anksiyete ve Depresyon(HAD) ölçeği kullanılmıştır. Çalışma verilerinin analizinde Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada kronik hastalığı olan grubun sürekli öfke, anksiyete, depresyon düzeyleri kronik hastalığı olmayan grubun sürekli öfke, anksiyete, depresyon düzeyinden daha yüksektir. Ek hastalığı olan grubun kronik hastalıklara genel uyum düzeyi ek hastalığı olmayan gruptan daha yüksektir. Regresyon analizi sonuçlarına göre sürekli öfkenin, umutsuzluğun ve depresyonun kronik hastalıklara uyumu açıkladığı ancak anksiyetenin açıklamadığı görülmüştür. Ayrıca bu çalışmada elde edilen korelasyon analizi sonuçları ve sosyodemografik değişken gruplarına yönelik elde edilen bulgular, ilgili literatürde yer alan bulgular ile karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Relationship between Anger, Depression, Anxiety and Hopelessness and Adjustment to the Disease in Individuals with Chronic Diseases In this study, the relationship between adjustment to chronic diseases and trait anger, hopelessness, anxiety and depression was investigated. It was aimed to examine the relationship between anger, depression, anxiety and hopelessness and adaptation to the disease in individuals with chronic diseases. 400 people, 193 men and 207 women, with a mean age of 44.18±16.952, participated in this study. In addition, sociodemographic form, Chronic Disease Adjustment Scale, Trait Anger Scale, Beck Hopelessness Scale, Hospital Anxiety and Depression (HAD) scale were used to collect the study data. Pearson correlation analysis, independent sample t-test and one-way analysis of variance and multiple linear regression analysis were used in the analysis of the study data. In the study, the trait anger, anxiety, and depression levels of the chronic disease group were higher than the trait anger, anxiety, and depression levels of the group without chronic illness. The general compliance level of the group with comorbidities to chronic diseases is higher than the group without comorbidities. According to the results of regression analysis, it was seen that trait anger, hopelessness and depression explained adaptation to chronic diseases, but anxiety did not. In addition, the results of the correlation analysis obtained in this study and the findings for sociodemographic variable groups were discussed by comparing them with the findings in the relevant literature.