Hemşirelerin bilinçli farkındalıklarının, spiritüel iyi oluşları ve yaşam doyumlarına etkisi
The effect of nurses' mindfulness on their spiritual well-being and life satisfaction
  1. Tez No: 890011
  2. Yazar: ESRA KAYA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, hemşielik, spiritüel iyi oluş, yaşam doyumu, Mindful attention awareness, nursing, spiritual well-being, life satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Hemşirelerin Bilinçli Farkındalıklarının, Spiritüel İyi Oluşları ve Yaşam Doyumlarına Etkisi Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin bilinçli farkındalıklarının, spiritüel iyi oluşlarına ve yaşam doyumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın evrenini Ocak 2023- Nisan 2023 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde çalışan 820 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi, evreni bilinen örneklem hesaplama formülüne göre 262 hemşire olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri; Sosyo-demoğrafik Veri Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Spiritüel İyi Oluş Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi, SPSS 27 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık katsayıları, bağımsız gruplarda t-test, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), grup varyanslarının homojen olmadığı durumlarda Welch ANOVA, Post Hoc analizler için Bonferroni testleri ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma için etik kurul izni ve kurum izni alınmıştır. Bulgular: Araştırmada, hemşirelerin ölçek puan ortalamaları; Bilinçli Farkındalık Ölçeği için 61.10±13.30, Spiritüel İyi Oluş Ölçeği için 114.23±14.66 ve Yaşam Doyumu Ölçeği için 14.66±4.41 bulunmuştur. Hemşirelerin bilinçli farkındalık puan ortalamaları ile Spiritüel İyi Oluş Ölçeği alt boyutlarından aşkınlık ve doğayla uyum alt boyut puanları arasında pozitif yönde, anomi alt boyu ile negatif yönde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Hemşirelerin bilinçli farkındalıkları ile yaşam doyumu puan ortalamaları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelerin bilinçli farkındalıklarının, spiritüel iyi oluşlarının ve yaşam doyumlarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bilinçli farkındalık, hemşirelerde spiritüel iyi oluşu ve yaşam doyumunu etkileyen önemli bir değişkendir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Nurses' Conscious Awareness on Their Spiritual Well-Being and Life Satisfaction Aim: This research was conducted to determine the effect of nur ses' conscious awareness on their spiritual well-being and life satisfaction. Material and method: This research is of descriptive type. The population of the research consists of 820 nur ses working at Atatürk University Research Hospital between January 2023 and April 2023. The sample size of the study was determined as 262 nurses according to the known sample calculation formula. Data of the research; It was collected using the Socio-demographic Data Form, Mindful Awareness Scale, Spiritual Well-Being Scale and Life Satisfaction Scale. The analysis of the data was evaluated in the SPSS 27 package program. Ih the analysis of the data, arithmatic mean, standard deviation, skewness and kurtosis coefficients, t-test in independent groups, one-way analysis of variance (ANOVA), Welch ANOVA in cases where group variances are not homogeneous, Bonferroni tests and correlation analysis were used for Post Hoc analyses. Ethics committee approval and institutional permission were obtained for the research. Result: In the research, the average scale scores of nurses were found to be 61.10±13.30 for the Mindful Attention Awareness Scale, 114.23±14.66 for the Spiritual Well-Being Scale and 14.66±4.41 for the Satisfaction with Life Scale. A significant relationship was determined in a positive direction between the nurses' conscious awareness score averages and transcendence and harmony with nature sub-dimension scores from the sub-dimensions of the Spiritual Dec Well-being Scale, and in a negative direction with the anomaly sub-dimension. It has been found that there is a positively significant relationship between the conscious awareness of nurses and the average life satisfaction Deciency scores. Conclusion: It was determined that the mindful attention awareness levels, spiritual well-being and the satisfaction with life of the nurses were at an intermediate level. Mindful attention awareness is an important variable that affects the spiritual well-being and satisfaction with life of nurses.