Bipolar affektif bozuklukta damgalanma
Stigma in bipolar affective disorder
- Tez No: 890035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar affektif bozukluk, damgalanma, psikiyatri hemşireliği, Bipolar affective disorder, psychiatric nursing, stigmatization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Biporlar Affektif Bozuklukta Damgalanma: Nitel Araştırma Amaç: Bu çalışmanın amacı, Bipolar Affektif Bozukluk tanısını alan hastaların damgalanma deneyimlerini incelemektir. Materyal ve Metod: Araştırma, Van Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Haziran 2023 - Eylül 2024 tarihleri arasında, fenomonolojik araştırma deseni kullanılarak nitel araştırma türünde gerçekleştirilmiştir. Çalışma amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiş 13 katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Veriler tematik analiz ve MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada hasta ifadeleri doğrultusunda kurum çalışanları tarafından damgalanma, toplum tarafından damgalanma, kendi kendini damgalama ve damgalama ile baş etme olmak üzere 4 ana tema belirlenmiştir. Kurum çalışanları tarafından damgalanma teması sağlık profesyonelleri ve diğer kurum çalışanları tarafından damgalanma olmak üzere iki alt temayı içermektedir. Toplum tarafından damgalanma teması ise aile ve diğer bireyler tarafından damgalanma olmak üzere iki alt temadan oluşmaktadır. Sonuç: Bipolar Affektif Bozukluk tanısı alan bireylerin yoğun bir şekilde aileleri, toplum tarafından damgalandıkları ve hastaların kendi kendilerini damgaladıkları; damgalama ile baş etmek için aile desteğinin ve bilgilendirmenin önemli olduğu, hastaların hastalıklarını gizledikleri ve kendilerini izole ettikleri bulunmuştur. Damgalamayla başa çıkma stratejilerini güçlendirmek için bireylere yönelik eğitim ve destek programlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Stigmatization in Bipolar Affective Disorder: A Qualitative Study Aim: The aim of this study was to examine the stigmatization experiences of patients diagnosed with Bipolar Affective Disorder. Material and Method: The research was conducted in Van Health Sciences University Training and Research Hospital between June 2023 and September 2024 in a qualitative research type using a phenomenological research design. The study was conducted with 13 participants selected by purposive sampling method. Data were collected using“Personal Information Form”and“Semi-structured Interview Form”. The data were analyzed using thematic analysis and MAXQDA software. Results: In the study, 4 main themes were identified in line with patient statements: institutional stigma, public stigma, self-stigmatization and coping with stigmatization. The theme of institutional stigma includes two sub-themes: health professionals stigma and other institutional professionals stigma. The theme of public stigma consists of two sub-themes: family stigma and other individuals stigma. Conclusion: It was found that individuals diagnosed with Bipolar Affective Disorder are intensively stigmatised by their families, society and patients stigmatise themselves; family support and information are important to cope with stigmatisation, patients hide their illness and isolate themselves. It is recommended to develop training and support programmes for individuals to strengthen coping strategies against stigma.