Tertiary level efl teachers' and students' opinions about an ideal EFL textbook
Yükseköğretim seviyesindeki İngilizce öğretmenlerinin ve öğrencilerinin ideal bir İngilizce ders kitabı hakkındaki görüşleri
- Tez No: 890125
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce ders kitapları, Ders kitabı seçme ve değerlendirme, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenler ve öğretenler, Yabancı dil öğretimi materyalleri, EFL textbooks, Textbook selection and evaluation, EFL learners and teachers, EFL materials
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Ders kitapları, yabancı dil öğretme ve öğrenme sürecinin merkezinde yer almaktadır. Ders kitaplarının aktif kullanıcıları olan öğrenciler ve öğretmenler için önemi göz önünde alındığında, bu çalışma yükseköğretim seviyesinde İngilizce öğrenenlerin ve öğretmenlerinin ideal bir İngilizce ders kitabının nitelikleri hakkındaki görüşlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, her iki paydaşın fikirlerine ilişkin derinlemesine bilgi edinmek için nitel ve nicel yöntemleri birleştiren karma yöntemli bir araştırma tasarımı benimsenmiştir. Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin hazırlık programında okuyan 384 hazırlık öğrencisi ve aynı hazırlık programında genel İngilizce öğreten 115 İngilizce öğretmeni tarafından 37 maddelik bir öğrenci ve öğretmen anketi yanıtlanmıştır. Sonrasında ise, her dil seviyesinden toplam 15 gönüllü öğrenci ve 10 gönüllü öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada iki araştırma sorusuna yanıt aranmıştır. İlk araştırma sorusu için sonuçlar nicel verilerin betimsel istatistikleri ve nitel verilerin içerik analizi ile elde edilmiştir. Çıkarımsal istatistikler uygulanarak, paydaşların ideal bir ders kitabının niteliklerine ilişkin fikirleri arasındaki farklılıklar ve benzerlikler araştırılmıştır. Sonuçlar, etkinliklerde çeşitliliğin, ilginç konuların, ekstra etkinliklerin, otantik materyallerin, renkli bir tasarımın, kelime listesinin ve daha etkili çevrimiçi materyallerin ideal bir İngilizce ders kitabının sahip olması gereken özellikleri arasında gösterilmiştir. Çalışma kitabı, sözlük ve sınav ipuçlarının sunulmasının gerekliliği konusunda ise bazı farklı görüşler gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, mevcut çalışma öğretmenler, dil kurumları, ders kitabı yazarları ve yayıncıları için bazı çıkarımlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Textbooks are at the heart of the language learning and teaching process. Considering the textbooks' importance for learners and teachers who are active users of them, this study aims to explore tertiary-level EFL learners' and teachers' opinions about the qualities of an ideal EFL textbook. To this end, combining qualitative and quantitative methods, a mixed-methods research design was adopted to gain in-depth insights regarding both stakeholders' ideas. A 37-item student and teacher questionnaire was answered by 384 tertiary-level EFL students studying in the preparatory program of a state university in Turkey and 115 EFL teachers teaching general English in the same preparatory program. Following this, semi-structured interviews were conducted with a total of 15 volunteer students from each proficiency level and with 10 volunteer teachers. The study tried to address two research questions. For the first research question, the results were obtained with the descriptive statistics of the quantitative data and the content analysis of the qualitative data. Applying inferential statistics, the differences and similarities between stakeholders' ideas regarding the qualities of an ideal textbook were investigated. The results showed that diversity in activities, interesting topics, extra activities, authentic materials, a colorful layout, a vocabulary list, and more effective online materials were among the prominent qualities that an ideal textbook should have. Some different ideas were observed regarding the necessity of a workbook, a dictionary, and presenting some exam tips. Based on these findings, the current study puts forward some implications for teachers, language institutions, textbook writers, and publishers