Investigation of pedagogical content knowledge of science teachers for teaching socioscientific issues
Fen bilimleri öğretmenlerinin sosyobilimsel konuların öğretimine yönelik pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi
- Tez No: 890157
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pedagojik Alan Bilgisi, Sosyobilimsel Konular, Küresel İklim Değişikliği, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Pedagogical Content Knowledge, Socioscientific Issues, Global Climate Change, Science Teachers
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin sosyobilimsel konuların (SBK) öğretimine yönelik pedagojik alan bilgilerini (PAB) araştırmaktır. Çalışmada çoklu durum deseni kullanılmıştır ve çalışmanın katılımcıları aynı özel okulda çalışan iki fen bilimleri öğretmenidir. Veriler PAB ön ve son görüşmeleri, sınıf içi gözlemler, alan notları, öğretmen dokümanları ve ses kayıtlarından elde edilmiştir. Veriler tümevarım ve tümdengelim yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. PAB bileşenleri arasındaki etkileşim ise, PAB'ın derinlemesine analizi, numaralandırma (sayısal) yaklaşım ve sürekli karşılaştırma yöntemi olmak üzere üç farklı yaklaşım kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin PAB ile ilgili bulguları, fen bilimleri öğretmenlerinin fene yönelik yönelimlerinin müfredat kazanımlarını aktarmak üzerine kurulu olduğu görülmüştür. Müfredat bilgisi ile ilgili olarak; fen bilimleri öğretmenleri öğretim programındaki kazanımları bilmelerine rağmen küresel iklim değişikliği konusunu diğer konularla kısmen ilişkilendirebilmişlerdir. Buna ek olarak, fen bilimleri öğretmenleri öğrencilerin kavram yanılgılarını tespit edebilseler de, bunları etkili bir şekilde ele almak ve düzeltmek için yeterli bilgiye sahip değillerdir. Bu eksiklik, öğretim stratejileri konusunda yeterli bilgiye sahip olmamalarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, fen bilimleri öğretmenleri değerlendirme bilgileri bağlamında alternatif değerlendirme yaklaşımlarını da bilmemektedir. Katılımcıların PAB bileşenleri arasındaki etkileşime ilişkin bulguları dört farklı örüntü ortaya koymuştur: 1) PAB bileşenleri arasındaki etkileşim kendine özgüdür, 2) Öğretmenlerin PAB haritaları parçalı bir yapıya sahiptir, 3) Bütün haritalardaki etkileşimlerde, değerlendirme ve öğretim stratejileri bilgisi merkezidir, 4) Öğretmenler PAB bileşenleri arasında farklı düzeyde karmaşık etkileşimler gösterirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the pedagogical content knowledge of science teachers for teaching socioscientific issues. The design of the study was a multiple case study, and the participants of the study were two science teachers working in the same private school. The data were collected through PCK pre-post interviews, classroom observations, field notes, teacher documents, and audio-recorded meetings. Data were analyzed using both deductive and inductive methods. Interaction among PCK components was analyzed using three different approaches, namely, the in-depth analysis of PCK, the enumerative approach, and the constant comparative method. Findings about PCK revealed that science teachers' orientation towards science was based on the transmission of curricular objectives referring to subject matter goals. Regarding knowledge of curriculum; although science teachers were aware of the curricular objectives and could partially link vertical and horizontal relations. Additionally, while science teachers were able to identify students' misconceptions, they lacked the necessary knowledge to effectively address and correct them. This shortcoming was due to their limited understanding of instructional strategies. Furthermore, science teachers also demonstrated a lack of knowledge about alternative assessment techniques in the context of their assessment knowledge. Participants' findings about interaction among PCK components revealed four distinct patterns: 1) The integration of the PCK components was idiosyncratic, 2) The teacher's PCK maps were fragmented, 3) Knowledge of assessment and knowledge of instructional strategies were central in the interactions of all teacher maps, 4) Teachers displayed different levels of complexity in their interactions among PCK components.