Pasaport, vize ve kimlik sahteciliğiyle mücadelede yöntemler
The Methods in combating forgery of passports, visas and ID cards
  1. Tez No: 89023
  2. Yazar: TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pasaport, Vize, Kimlikler, Sahtecilik, Güvenlik Özellikleri, Passport, Visa, ID Cards, Forgery, Security Features
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
69 ÖZET Pasaport, Vize ve Kimlik Sahteciliğiyle Mücadelede Yöntemler Uluslar arasında seyahat eden kişinin kimliğini belirlemeye yarayan pasaport, vize ve kimlik belgeleri bir ülkeye giriş ya da sınırlı giriş imkanı için ihtiyaç duyulan belgelerdir. Bu yüzden, sahteciliğe başvurmak kimliklerini gizlemek veya seyahat edebilmek için terörist, suçlu ve uyuşturucu kaçakçıları için bir gereksinimdir. Hudut kapılarında görev yapan görevliler, çok farklı ve kendine özgü özellikleri olan bir görevi icra etmektedirler. Bu yüzden, eğitimleri ve eğilimleri diğer görevlilerden çok farklı olmak zorundadır. Sahteciliği ortaya çıkaracak teknik yöntemleri, sahteci psikolojisini çok iyi bilmek zorundadırlar. Bir hatırlatma olarak, bir pasaportun orijinal olup olmadığını araştırmanın en güzel yolu, onu orijinal bir örnekle karşılaştmnaktır. Bu çalışmada, dokümanlar üzerindeki güvenlik özellMerinin yetersizliği, özellikle ülkemiz açısından ele alınmış ve bu soruna çözüm önerileri getirilmiştir. Nüfus Hüviyet cüzdanlarına tatbik edilecek güvenlik özelliklerinin çok etkin olması halinde birçok problem kendiliğinden çözülebilecektir. Ayrıca hudut kapılarında çalışan görevlilerin atama ve yer değiştirmelerinin hudut kapıları arasında yapılmasının gerek ve önemi üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak; Pasaport kontrol görevlilerinin icra ettikleri görevin, polisliğin diğer alanlarından çok farklı olduğu bilinmeli ve nüfus hüviyet cüzdanları çok güvenli belgeler haline getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY The Methods In Combating Forgery of Passports, Visas and ID Cards Passports, visas and ID Cards-which serve to identify the international traveler- are the required documents that either permit or restrict access to a country. Therefore, it is necessary for the terrorists, criminals and drug traffickers to employ fraudulent documentation to conceal their identity and reasons for travel. The officials who are working at borders are making a very unique and different job. For that reason, their education, training and tendency should be very different. They should know technical methods and psychology of the forger to reveal the forgery. As a reminder, the best way to ascertain whether a passport is genuine is to compare with a known specimen of a genuine passport. In this study, especially for our country, lack of security features of the documents were taken care and brought suggestions for solution. Most of the problems will be solved by themselves after putting the security features to Turkish ID Cards. Adding to that, it was discussed the requirement of deployment and redeployment between airports of the officials working at airports. As a conclusion, it has to be known that the duty carried out by passport control officers is very different than other policing issues and reliable security features of the ID cards must be maintained.