Spondiloartritli ailesel akdeniz ateşi tanılı çocuk hastalarda doğal lenfoid hücrelerin incelenmesi
Investigation of innate lymphoid cells in child patients diagnosed with familial mediterranean fever with spondyloarthritis
- Tez No: 890278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Romatoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Rheumatology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, Doğal Lenfoid Hücreler, Jüvenil Spondiloartropati, Familial Mediterranean Fever, Juvenile Spondyloarthropathy, Innate Lymphoid Cells
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Ailevi Akdeniz ateşi (AAA) bilinen en eski monogenik otoinflamatuar hastalıktır. AAA'ya pek çok hastalık eşlik edebilir. Spondiloartropati (SpA) birlikteliği uzun yıllardır yetişkin hastalarda çalışılmaktadır. Bu konuya ilgi son on yılda çocuk hastalarda da artmıştır. SpA patogenezinde Th17 diferansiyasyonunun önemi ve aracı olabilecek immünolojik mekanizmalar iyi bilinmektedir. Ancak AAA'de eşlik eden adaptif immünite ilişkili hastalıkların patogenezi bilinmemektedir. Bu çalışmada adaptif immün sistemi regüle edebilecek T hücrelerin ayna modeli olan ILC hücrelerin, sayı ve fenotiplerinin, ayrıca ilişkili sitokinlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda sağlıklı kontrol, AAA, SpA ve AAA/SpA grupları oluşturulmuş, hastaların periferik kan ve sinoviyal sıvılarında ILC alt tiplerinin sayı ve frekansları incelenmiştir. Tüm hasta ve kontrol grubunda kan plazmalarında, SpA ve AAA/SpA gruplarının sinoviyal sıvılarında proinflamatuar sitokinler ELİSA yöntemi ile analiz edilmiştir. Sort edilen total ILC'lerin aktivitesi ile ilişkili bazı sitokinlerin gen ifadeleri gerçek zamanlı PZR ile analiz edilmiştir. Ayrıca ILC alt tiplerinin gelişim ve genişlemesini düzenleyen sitokinlerin kan plazmasındaki protein seviyeleri mültipleks ELİSA ile, periferik kan mononükleer hücreler tarafından bu sitokinlerin ifadesi gerçek zamanlı PZR ile analiz edilmiştir. Kan örneklerinde total ve alt grup ILC hücreler tüm gruplarda farklılık göstermemiştir. Sinoviyal sıvı örneklerinde ILC3 hücreler SpA alt grubunda fazla olsada, istatistiki anlam göstermemiştir. Sinoviyal sıvı ve kan ILC alt grupları karşılaştırıldığında SpA alt grubunda ILC2 düzeylerinin sinoviyada yüksek olduğu tespit edilmiştir. Periferik kan mononükleer hücrelerlerde pro-inflamatuvar sitokinlerin gen ifadeleri değerlendirildiğinde SpA hastalarında TSLP gen ifade düzeylerinde artış olduğu tespit edilmiştir. Periferal kandaki ILC hücrelerinde sitokin gen ifade düzeyleri değerlendirildiğinde AAA/SpA grubunda IL-4,5, IFNγ ve GMCSF gen ifade düzeylerinde artış tespit edildi. Sonuç olarak AAA/SpA patogenezinde ILC hücrelerin olup olmadığı ile ilgili yeterli veriye ulaşılamamıştır. Sinoviyal sıvı örneklerinde SpA grubunda ILC2 hücrelerin ve periferik kan mononükleer hücrelerlerde TSLP gen ifade düzeylerindeki artış SpA patogenezine yeni bir bakış açısı getirebilir. Yine AAA/SpA grubunda ILC hücrelerinde tespit edilen IL-4,5, IFNγ artışları tipII immün yanıtın daha ileri çalışmalarla araştırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean fever (FMF) is the oldest and most common monogenic autoinflammatory disease. FMF can be associated with many diseases. Spondyloarthropathy (SpA), unlike other autoinflammatory diseases, is only associated with FMF. The association between FMF and spondyloarthropathy has been studied in adult patients for many years. Interest in this topic in paediatric patients has increased in the last decade. The importance of Th17 differentiation in the pathogenesis of SpA and the immunological mechanisms that may be involved are well known. However, from the perspective of FMF, the pathogenesis of the associated adaptive/and innate immunity-related diseases is not known. In this study, we aimed to evaluate the number and phenotypes of ILC cells, which are the mirror image of T cells that can regulate the adaptive immune system, and their associated cytokines. The numbers and frequencies of ILC subtypes in peripheral blood and synovial fluid were analysed in healthy controls, FMF, SpA and FMF/SpA groups. Proinflammatory cytokines were analysed by ELİSA in the blood plasma of all patients and the control group and in the synovial fluid of the SpA and FMF/SpA groups. In addition, gene expressions of some cytokines related to the activity of total ILCs sorted from blood were analysed by real-time PZR. Total and subgroup ILC cells in blood samples were not different in all groups. Although ILC3 cells in synovial fluid samples were higher in the SpA subgroup, this did not show statistical significance. When ILC subgroups in synovial fluid and blood were compared, ILC2 levels in synovial fluid were higher in the SpA subgroup. When gene expression of pro-inflammatory cytokines in peripheral blood mononuclear cells was evaluated, TSLP gene expression was found to be increased in SpA patients. When cytokine gene expression was evaluated in peripheral blood ILC cells, an increase in IL-4,5, IFNγ and GMCSF expression was found in the FMF/SpA group. In conclusion, the increased expression of ILC2 cells in the SpA group in synovial fluid samples and TSLP gene expression in peripheral blood mononuclear cells may provide a new perspective on the pathogenesis of SpA. Again, the increases in IL-4,5, IFNγ detected in ILC cells in the FMF/SpA group suggest that the type 2 immune response should be investigated in further studies.