Trajectory of democratization in India and Pakistan
Hindistan ve Pakistan'da demokratikleşmenin yörüngesi
- Tez No: 890304
- Danışmanlar: PROF. DR. HASRET DİKİCİ BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Sömürge Yönetimi, Bağımsızlık, Demokrasi, Sıkıyönetim, Seçimler, British Colonial Rule, Independence, Democracy, Martial Law, Elections
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Hindistan ve Pakistan'da demokratikleşmenin yörüngesi, Ağustos 1947'de İngiliz sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazandıktan sonra her iki ülkenin demokratikleşme yolunda farklı yollar benimsemesinin ardındaki nedenleri araştıran karşılaştırmalı bir çalışmadır. Hindistan'daki demokrasi, daha işlevli bir çok partili sistem geliştirmeyi başardı. Ancak askeri yönetim dönemlerinde demokrasinin gerileme yaşadığı Pakistan'da durum pek de öyle görünmüyor. Bu çalışma, Samuel P. Huntington'ın, sivil yönetim ile ordu arasında net bir ayrıma işaret eden objektif sivil yönetim teorisini test ediyor ve de analiz ediyor. Çalışma Hindistan ve Pakistan'da demokratikleşme sürecini harekete geçiren veya sarsan hareketleri, olayları, toplumsal sınıfları ve etnik kökenleri kapsıyor. Demokratikleşme ve sıkıyönetim yapılarını ortaya çıkarmak için her iki ülkenin tarihini bütünüyle araştırıyor. Bu çalışma aynı zamanda Pakistan'da sivil temsilcilere uygulanan muameleyi, suçları siyasi liderlerden daha ciddi olsa bile sıkıyönetim diktatörlerine sağlanan güvenli geçişle eşit ve bütüncül bir şekilde incelemektedir. Çalışma, görüşmeler ve diğer ikincil materyaller yoluyla toplanan verileri yorumlamak için nitel teknikler kullanmaktadır. Çalışma, Hindistan ve Pakistan'ın siyasi sistemi arasındaki yapısal farklılığın, iki ülke arasındaki demokratikleşme yollarındaki sapmanın ana nedeni olduğu sonucuna varmakta ve Huntington'ın, askeri görevlilerin bir devlet adamının siyasi rehberliğini takip edebilmeleri için kendilerini siyasi açıdan tarafsız tutmaları gerektiği yönündeki teorisini doğruluyor. Ayrıca Hindistan'ın halihazırda Narendra Modi liderliğinde demokraside bir gerileme yaşadığı da öğrenilmiştir.
Özet (Çeviri)
The trajectory of democratization in India and Pakistan is a comparative study which investigates the reasons behind the adoption of divergent paths by both the countries on their route to democratization, after gaining independence from the British colonial rule in August 1947. The democracy in India managed to develop a more functioning multiparty system. However, this does not seem to be the case in Pakistan, where democracy has experienced setbacks during periods of military rule. This study tests and analyzes the theory of objective civilian rule by Samuel P. Huntington, which marks a clear distinction between civilian rule and military. The study encompasses the movements, events, incidents, social classes and ethnicities that moved or shook the democratization process in India and Pakistan. It explores the history of both the countries in its entirety in order to find out the patterns of democratization and martial laws. This study also examines the treatment meted out to civilian representatives in Pakistan in stark contrast to the safe passage provided to martial law dictators even if their crimes were more serious than the political leaders. The study utilizes qualitative techniques of interpreting the data collected through interviews and other secondary material. The study concludes that the structural difference between the political system of India and Pakistan is the major cause of deviation in the paths of democratization between the two countries, and it verifies Huntington's theory that the military officers need to keep themselves politically neutral in order to follow a statesman's political guidance. It is also learnt that India is currently experiencing a decline in democracy under the leadership of Narendra Modi.