Beden eğitimi öğretmenlerinin sürdürülebilir kalkınma için eğitim'e yönelik özyeterlik inançlarının belirlenmesi: Diyarbakır il örneği
Determination of self-efficacy believes for educational sustained progress of physical education teachers:Diyarbakir province example
- Tez No: 890652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ENES IŞIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmenleri, Sürdürübelirlik, Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim, Öz-Yeterlik İnançları, Physical Education Teachers, Sustainability, Education For Sustainable Development, Self-Efficacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmada; Diyarbakır ili resmi ortaokul ve liselerde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin sürdürülebilir kalkınma için eğitime yönelik öz-yeterlik inanç düzeyleri ile ve bu inanç düzeylerinin çeşitli demografik değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Diyarbakır ilinde MEB'e bağlı resmi ortaokul ve liselerde görev yapan 420 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Zaman ve maliyet açısıdan evreninin tümüne ulaşmada zorluk yaşanacağı için basit tesadüfi örnekleme ile araştırmaya 291 beden eğitimi öğretmeni katılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden betimsel nitelikte tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın verileri Stants (2014) tarafından öğretmenlerin inançlarını belirlemek için geliştirilen ve Uğraş ve Zengin (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim Öz-Yeterlik İnanç Ölçeği”kullanılmıştır. Anket verilerinin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Ölçeğini normallik analizi sonucunda yani normal dağılım göstermediği görülmüştür. Verilerin analizinde nonparametrik test uygulanmaştır. Araştırmanın bulgularına göre; beden eğitimi öğretmenlerinin sürdürülebilir kalkınma için eğitimin öneminin farkında oldukları ancak genel olarak öz-yeterlik inançlarında kararsız kaldıkları görülmüştür. Demografik değişkenlere göre ise beden eğitimi öğretmenlerinin sürdürülebilir kalkınma için eğitim öz-yeterlik inançları; cinsiyet, görev yaptıkları okul kademesi ve sürdürülebilir kalkınma için eğitim bilgi düzeylerine göre anlamlı olarak değişmezken, eğitim durumlarına ve mesleki kıdemlerine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Lisansüstü eğitime sahip öğretmenler ile 6-10 yıl ve 11-15 yıl kıdeme sahip öğretmenlerin, sürdürülebilir kalkınma için eğitim öz-yeterlik inançları daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırma sunucunda; beden eğitimi öğretmenlerin sürdürülebilir kalkınma için eğitimin farkında oldukları, ancak öz-yeterlik inançları noktasında genel bir kararlılık gösteremedikleri saptanmıştır.Beden eğitimi öğretmenlerinin sürdürülebilir kalkınma için eğitim öz-yeterlik inançlarını geliştirmeleri ve bu inançlarını kararlılıkla eğitim öğretim sürecine dahil etmeleri gerekmektedir. Bu noktada sürüdürülebilir kalkınma için eğitim kapsamında, beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki gelişimleri sistematik bir yaklaşımla sürekli takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to examine the self-efficacy belief levels of physical education teachers working in public secondary and high schools in Diyarbakır province with regard to education for sustainable development, and to ascertain whether these belief levels differ in accordance with various demographic variables. The study population consisted of 420 physical education teachers employed at official secondary and high schools affiliated with the Ministry of National Education in Diyarbakır province during the spring semester of the 2022-2023 academic year. Due to the limitations in terms of time and cost associated with reaching the entire population, a sample of 291 physical education teachers was selected through simple random sampling. The research was designed in a descriptive survey model from quantitative research methods. The data of the study were collected using the“Education for Sustainable Development Self-Efficacy Belief Scale”developed by Stants (2014) to determine the beliefs of teachers and adapted into Turkish by Uğraş and Zengin (2019). SPSS package programme was used to analyse the survey data. As a result of the normality analysis of the scale, it was seen that it did not show a normal distribution. Nonparametric test was applied in the analysis of the data. According to the findings of the study; it was seen that physical education teachers were aware of the importance of education for sustainable development, but they were generally undecided in their self-efficacy beliefs. According to demographic variables, physical education teachers' self-efficacy beliefs in education for sustainable development do not differ significantly according to their gender, school level and level of knowledge about education for sustainable development, but they differ significantly according to their educational status and professional seniority. It was determined that teachers with postgraduate education and teachers with 6-10 years and 11-15 years of seniority have higher selfefficacy beliefs in education for sustainable development. In the research, it was determined that physical education teachers are aware of education for sustainable development, but they cannot show a general determination at the point of self-efficacy beliefs. Physical education teachers need to develop their self-efficacy beliefs in education for sustainable development and include these beliefs in the education and training process with determination. At this point, within the scope of education for sustainable development, the professional development of physical education teachers should be continuously monitored with a systematic approach.