Dezenformasyonun Türk Ceza Hukuku Ve uluslararası hukuk sistemleri çerçevesinde değerlendirilmesi
Evaluation of Disinformation within the Framework of Turkish Criminal Law and International Legal Systems
- Tez No: 890736
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE AYŞEGÜL KULULAR İBRAHİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dezenformasyon, İnsan Hakları, Muhtelif Hukuk Sistemleri, Hukuki Uygulamalar, Hukuki Olmayan Uygulamalar, Disinformation, Human Rights, Various Legal Systems, Legal Practices, Non-Legal Practices
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde özellikle internet ortamında artan bilgi yoğunluğunun ve bu bilgi yoğunluğunun kullanılarak gerçekleştirilen kötü niyetli manipülasyonların artması sonucunda söz konusu bilgilerin kontrol edilmesine ilişkin düzenlemelerin gerçekleştirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu düzenlemelerin nasıl ve ne şekillerde gerçekleştirileceği, düzenlemelerin sınırlarının belirlenmesi konusu ise çeşitli sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bilgilerin kontrol edilmesine ilişkin düzenlemelerin kişilerin ifade özgürlüğüne, basın ve yayın hürriyetine ve çeşitli insan haklarına karşı oluşturduğu tehlike yapılacak düzenlemelerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu tezde öncelikle dezenformasyon kavramı ve günümüzde bu kavramla ilişkilendiren önemli olaylar incelenecek, dezenformasyona ilişkin gerçekleştirilen hukuki ve hukuki olmayan uygulamalara değinilecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin dezenformasyona ilişkin uygulamaları analiz edilip uygulamaların insan haklarına ilişkin oluşturabileceği sıkıntılar ve bu sıkıntılara karşı gerçekleştirilebilecek önlemler değerlendirilecektir. Sonrasında dünyada dezenformasyona ilişkin muhtelif hukuk sistemlerinin dezenformasyona ilişkin gerçekleştirdiği uygulamalar incelenecek ve söz konusu uygulamalar ile Türkiye'nin dezenformasyona ilişkin mevzuatı ile karşılaştırılacaktır. Sonuç kısmında dezenformasyona ilişkin Türk hukuk sisteminde ve muhtelif hukuk sistemlerinde bulunan uygulamaların genel bir değerlendirilmesi ve bu uygulamaların ne yönde gerçekleştirilmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Current day, as a result of the increasing density of information, especially in the internet environment, and the increase in malicious manipulations carried out using this density of information, it has become a necessity to implement regulations regarding the control of the information in question. How and in what ways these regulations will be implemented and the determination of the limits of the regulations raise various problems. The danger that regulations regarding the control of information pose to individuals' freedom of expression, freedom of press and publication, and various human rights requires careful evaluation of the regulations to be made. In this thesis, first of all, the concept of disinformation and important events that are associated with this concept today will be examined, legal and illegal practices carried out regarding disinformation will be mentioned, and the practices of the Republic of Turkey regarding disinformation will be analyzed, and the problems that the practices may create regarding human rights and the measures that can be taken against these problems will be evaluated. Then, the practices carried out by various legal systems regarding disinformation in the world will be examined and these practices will be compared with the legislation of Turkey regarding disinformation. In the conclusion, a general assessment of the practices in the Turkish legal system and various legal systems regarding disinformation and the direction in which these practices should be implemented will be made.