Medya çalışanlarının adli bilimler konularına yönelik bilgi ve farkındalıklarının ölçülmesi
Measuring the knowledge and awareness of media workers on forensic sciences
  1. Tez No: 890759
  2. Yazar: MAHMURE CEREN KONUKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Forensic Medicine, Journalism, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Basın, Haber, Gazetecilik, Adli Bilimler, Media, Press, News, Journalism, Forensic Sciences
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Suç, taşıdığı haber değeri itibarıyla medya için önemli bir haber kaynağıdır ve medya, aktardığı haberler aracılığıyla toplumun suç ve suçluya ilişkin fikirlerini şekillendirmektedir. Haberi üreten gazeteci, bilgi toplamak, topladığı bilgiyi doğrulamak ve hitap ettiği toplum için anlaşılır hale getirmekle yükümlüdür; ancak suça ilişkin haberlerde pek çok kavramsal hatanın yer aldığı görülmektedir. Haberin üretiminde ve aktarımında görev alan medya çalışanlarının, suça ve suçluya ulaşmada, suçu analiz etmede yararlanılan pek çok disiplini çatısı altında toplayan“adli bilimler”konularında asgari düzeyde dahi olsa bilgi sahibi olması haberin doğru bir şekilde üretilip aktarılabilmesi için elzemdir. Tez çalışmamız kapsamında ülkemizde bölgesel ve ulusal yayın yapan farklı medya kuruluşlarında farklı birimlerde görev alan farklı yaş gruplarından 167 medya çalışanına anket uygulanmıştır. Çalışmamızın amacı medya çalışanlarının adli bilimleri ilgilendiren konulara yönelik bilgi ve farkındalıklarını ölçmektir. Anket kapsamında katılımcılara adli bilimlerin çeşitli alanları ile ilgili 30 adet soru yöneltilmiştir. Katılımcıların sorulara verdiği yanıtlar tablo ve grafikler eşliğinde açıklanmış, ardından medya çalışanlarının sosyo-demografik ve mesleki özelliklerine göre verilen yanıtların dağılımı değerlendirilmiştir. Çalışmamız sonucunda medya çalışanlarının adli bilimler konularına yönelik bilgi düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Medya alanında 10 yıl ve üzeri süre boyunca çalışan katılımcıların diğer gruplara göre adli bilimler konularına yönelik bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Haber merkezlerinin adliye/istihbarat birimlerinde görev alan medya çalışanlarının diğer birimlerde çalışan meslektaşlarına göre adli bilimler konularına yönelik bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durumun medya çalışanlarının adli bilimler ile ilgili eğitim eksikliğinden kaynaklanabileceği düşünülmüştür. Medya çalışanlarının adli bilimler konusunda eğitim almalarının ve meslek içi eğitimlerle bilgi ve farkındalıklarını artırmalarının adli bilimler ile ilgili veriler içeren haberlerin daha doğru ve tutarlı şekilde sunulmasını sağlayacağını ve bunun toplumun doğru habere ulaşabilmesi için önemli olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Crime-related topics are highly newsworthy and the media shapes society's perception of crime and criminals through the news. Journalists are responsible for gathering and verifying the information, and making it understandable to the society. However, there are many conceptual mistakes in reporting crime on news. It is essential for a journalist to have at least a minimum level of knowledge in the field of“forensic sciences”, which encompasses many disciplines used in reaching and analyzing crimes and criminals. In our study, a survey was conducted with 167 media workers from different age groups working in different units in various local and national media organizations in Turkey. The aim of our study is to measure the knowledge and awareness of media professionals regarding forensic sciences. The survey included 30 questions related to various areas of forensic science. The answers of the participants are analyzed and explained with the help of tables and graphs, and the distribution of responses based on the socio-demographic and professional characteristics of media workers was evaluated. As a result of our study, it was observed that media workers had a low level of knowledge about forensic sciences. It was observed that participants who have worked in the media for 10 years or more have higher levels of knowledge about forensic sciences than other groups. It was also found that crime reporters have higher levels of knowledge about forensic sciences than other journalists working in other fields. This situation was thought to derive from lack of education among media employees working related to forensic sciences. We believe that media employees receiving education in forensic sciences and enhancing educational programs in the field of forensic science, will more accurate reporting of news containing forensic science which is necessary for society's access accurate news.