Memlük Dönemi çinilerinin kompozisyon özelllikleri ve yorumlanması (Mic Faenza Müzesi örneği)
Compositionel characteristics and interpretation of Mamluk Period tlis (Mic Faenza Museum example)
- Tez No: 890768
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: XIII-XV. Yüzyıl, Çini, Memlükler, Mic Faenza Müzesi, XIII-XV. Century, Tile, Mamluks, Mic Faenza Museum
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Memlük dönemi sanat ve tarih yönünden zengin bir dönemdir. Memlükler el sanatlarının çeşitli alanlarında faaliyette bulunmuşlar ve önemli eserler üretmişlerdir. Bu nedenle dönem İslam'ın Rönesansı olarak görülmektedir. Fatımiler ve Tolunoğulları zamanında yaygınlaşan seramik Memlük döneminde gelişerek devam etmiştir. İbrikler, kâseler, kandil ve altlıkları, tepsiler, sürahi gibi örnekler günümüzde de çeşitli müze ve koleksiyonlarda yer almaktadır. Bu tezin amacı İtalya'nın Faenza yerleşim yerindeki Mic Faenza Müzesinde yer alan XIII. ve XV. yüzyıl Memlük dönemi çini eserlerin araştırılarak kullanılan teknik, renk, form ve motif açısından incelenerek kompozisyon özelliklerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The Mamluk period is a period rich in art and history. Mamluks were active in various fields of craft and produced important works. For this reason, the period is seen as the Renaissance of Islam. Pottery, which became widespread during the Fatimid and Toluni periods, continued its development during the Mamluk period. It is possible to come across examples such as jugs, bowls, lamps with their bases, trays and jugs in various museums and collections today. The aim of this thesis is to investigate the 13th and 15th century Mamluk period tile works preserved in the Faenza Museum in the Mic Faenza settlement of Italy, to examine them in terms of the technique used, color, shape and pattern, and to reveal their compositional features.