Kronik miyeloproliferatif neoplazi ve hemofili hastalarında nötrofil ekstraselüler tuzak (NET) oluşumunun incelenmesi
Neutrophil extracellular trap (NET) levels in patients with chronic myeloproliferative neoplasms and hemophilia
- Tez No: 890778
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİS CEM AR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hemofili A, Miyeloproliferatif neoplazi, NETosis, Sitrulinlenmiş histon-3, Tromboz, Hemophilia A, Myeloproliferative Neoplasms, NETosis, Citrullinated histone-3, Thrombosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaçlar: Miyeloproliferatif Neoplaziler (MPN) ile artmış trombotik komplikasyon riski arasındaki ilişki kanıtlanmış olmasına rağmen, altta yatan patofizyoloji hala belirsizdir. Bu çalışmayla artmış tromboz riski mevcut miyeloproliferatif tanılı hastalar ve artmış kanama eğilimi olan hemofili hastalarındaki bir NET belirteci olan sitrulinlenmiş histon-3 (cit-H3) düzeyi ölçülerek NETosis'in bu hastalıklarla ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İUC, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hematoloji Polikliniği'ne Ağustos 2023 ile Şubat 2024 arasında başvuran hastalar çalışmaya alındı. Hastalar 1. Grup: PV-ET, 2. Grup Hemofili A hastaları olarak 2 gruba ayrıldı. Ayrıca 3. Grup olarak yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı bir kontrol grubu oluşturuldu. Çalışmaya alınan tüm hastalar ve sağlıklı grubun biyometrik paremetreleri, aldıkları tedaviler, demografik bilgileri, güncel hemogram, biyokimyasal değerleri kaydedildi. ELISA yöntemiyle cit-H3 düzeyi ölçülerek NET düzeyi tayini yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 26 MPN, 31 Hemofili A tanılı hasta ve 32 sağlıklı gönüllü olmak üzere 89 katılımcı dahil edildi. Serum cit-H3 düzeylerinin MPN ve Hemofili A hastalarında sağlıklı gruba oranla belirgin derecede yüksek olduğu saptandı. Tüm katılımcılar birlikte değerlendirildiğinde cit-H3 düzeyi ile nötrofil sayısı ve APTT değeri arasında, pozitif yönde total kolesterol düzeyi arasında ise negatif yönde bir ilişki bulundu. Hemofili A grubunda cit-H3 ile düzeyi ile CRP seviyesi arasında, negatif yönlü MPN hastalarında cit-H3 düzeyi ile PRO BNP arasında, pozitif yönlü, sağlıklı kontrol grubunda ise cit-H3 düzeyi ile PLT arasında, pozitif yönlü bir ilişki bulundu. Hemofili A hastalarında profilaktik faktör kullanımı, MPN hastalarında ise flebotomi veya ASA kullanıma göre Histon 3 düzeyi açısından herhangi bir fark bulunmazken MPN alt gruplarına göre (PV-ET) de histon 3 düzeyi açısından anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: MPN ve Hemofili A hastalarında NETosis konusunda elde ettiğimiz bu veriler patofizyolojide NETosis'in yerini desteklemiş olup, cit-H3 düzeyinin bu hastalıkların patofizyolojisindeki etkisinin gösterilmesi, NETosis ilişkili belirteç olarak hastalık tanı, takibinde kullanılabilmesi ve bu ilişki üzerinden olası tedavi seçeneklerinin geliştirilebilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: NETosis has recently been shown to be associated with venous thrombosis. It's impact on thrombosis in patients with Myeloproliferative Neoplasms (MPNs) is an ongoing debate. This study aims to investigate the levels of NETosis using citrullinated histone-3 (cit-H3) as a surrogate marker, in patients with MPNs and compare it to those of healthy population and of patients with haemophilia. Material and Method: Patients admitted to the Hematology Outpatient Clinics of Cerrahpaşa Medical Faculty-IUC, between August 2023 and February 2024 were included in the study. The patients were divided into two groups: Group 1 consisted of JAK mutated PV-ET patients, and Group 2 consisted of severe Hemophilia A patients. Additionally, a third group consisting of age and gender matched healthy controls was established. The biometric parameters, treatments received, demographic information, current hemogram, and biochemical values of all patients and the healthy control group were recorded. The level of NET's was determined by measuring cit-H3 levels using the ELISA method. Results: A total of 89 participants were included in the study: 26 patients with MPN, 31 patients with Hemophilia A, and 32 healthy volunteers. Serum cit-H3 levels were found to be significantly higher in MPN and Hemophilia A patients compared to the healthy group. When all participants were evaluated together, a positive correlation was found between cit-H3 levels and both neutrophil count and APTT value, while a negative correlation was found with total cholesterol levels. In the Hemophilia A group, a negative correlation was found between cit-H3 levels and CRP levels. In MPN patients, a positive correlation was found between cit-H3 levels and PRO BNP levels. In the healthy control group, a positive correlation was found between cit-H3 levels and PLT levels. There was no significant difference in Histone 3 levels in Hemophilia A patients based on prophylactic factor usage, in MPN patients based on phlebotomy or ASA usage, or between the MPN subgroups (PV-ET). Conclusion: The data we obtained on NETosis in MPN and Hemophilia A patients support the role of NETosis in the pathophysiology of these disorders. Demonstrating the effect of cit-H3 levels in the pathophysiology of these diseases highlights the potential for cit-H3 to be used as a NETosis related marker in disease diagnosis and monitoring. Further studies are needed to explore this relationship and develop potential treatment options based on this mechanism.