İngilizce öğretiminde dijital oyunlaştırma etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarıları ve ingilizce dersine yönelik tutumlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of digital gamification activities in english teaching on students' academic achievement and attitudes towards english lesson
  1. Tez No: 890835
  2. Yazar: ESRA DEMİRDEN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET TURHAN TÜRKKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyunlaştırma etkinlikleri, akademik başarı, İngilizce dersine yönelik tutum, ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri, Digital gamification activities, academic achievement, attitude towards English lessons, primary school fourth grade students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İnsanların kendilerini rahat, akışta ve rekabette hissettiği oyunlar yaşamın her alanında olduğu gibi dil öğrenmede de oyunlaştırma olarak kendini göstermektedir. Dijital olsun olmasın, İngilizce öğretiminde oyunlaştırma kullanımı başarı, motivasyon ve tutumun yanı sıra dil becerilerini de pozitif olarak etkilemektedir. Bu alanda yapılan çalışmaların çoğu İngilizce öğretiminde oyunlaştırmanın öğrenenler üzerinde olumlu etkisi olduğunu doğrulasa da anlamlı bir etkisinin olmadığını söyleyen çalışmalar da mevcuttur. Bu araştırmada dijital oyunlaştırma etkinliklerinin öğrencilerin İngilizce dersine yönelik akademik başarı ve İngilizce dersine yönelik tutumları üzerindeki etkilerinin incelenmesini amaçlanmıştır. Araştırma, karma yöntem araştırmaları kapsamında yer alan iç içe gömülü desen ile yürütülmüştür. Bu doğrultuda araştırma, öntest sontest kontrol gruplu yarı deneysel çalışma olarak tasarlanmıştır. Bu doğrultuda, araştırmanın katılımcılarını Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, bir devlet okulunda 2023-2024 eğitim-öğretim yılı birinci döneminde öğrenim gören 26 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada, deney grubundan oluşan 14 öğrenci ile yürütülen İngilizce dersinin dört haftası dijital oyunlaştırma etkinlikleriyle yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak“Free Time”Ünitesi Başarı Testi, İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği,“Free Time”Ünitesine Yönelik Öğrenci Öz-Değerlendirme Formu, uygulamaya yönelik görüş formu, görüşme formu ve araştırmacı günlüğü kullanılmıştır. Verilerin analizinde, nicel veriler için Mann-Whitney U Testi; nitel veriler için içerik analiz ve betimsel analiz kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunun akademik başarıları karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Buna göre, dijital oyunlaştırma etkinliklerinin öğrencilerin İngilizce dersi akademik başarı düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu ve öğrenci performansını geliştirdiği bu çalışmayla görülmüştür. Dijital oyunlaştırma etkinliklerinin tutum üzerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Öğrenci görüşlerinden elde edilen bulgular doğrultusunda ise öğrencilerin dijital oyunlaştırma etkinliklerinin gerçekleştirilmesi süresince çeşitli bireysel sorunlar ve zorluklar yaşamalarına rağmen, dijital oyunlaştırma etkinliklerinin uygulanması sürecinde oynanan oyunları ve yapılan etkinlikleri beğendikleri, bu süreci önceki derslerden farklı buldukları, dersin kazanımları doğrultusunda öğrenmeler gerçekleştirdikleri, dijital oyunlaştırma etkinliklerinin gerçekleştirildiği öğretimin, İngilizce dersine yönelik akademik başarılarında olumlu etkisinin olduğunu düşündükleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Games in which people feel comfortable, in a flow and challenging are also seen in language learning as they have been in every field of life. Whether it is digitalized or non-digitalized, using gamification in English language teaching affects learners' success, motivation and attitudes as well as language skills positively. Although most of the studies conducted in this field confirm that gamification in English teaching has a positive effect on learners, there are also studies that say that it does not have a significant effect. This research aimed to examine the effects of the digital gamification activities on students' academic success and attitude towards the English course. The research was conducted with the embedded design within the mixed methods research. In this direction, the research was designed as a quasi-experimental study with a pretest-posttest control group. In this regard, the participants of the study consisted of 26 fourth grade students studying in a public school in the Dörtyol district of Hatay in the first semester of the 2023-2024 academic year. In the research, with 14 students in the experimental group, four weeks of the English course were conducted with digital gamification activities.“Free Time”Unit Achievement Test, Attitude Scale Towards English Lesson, Student Self-Evaluation Form for“Free Time”Unit, opinion form for implementation process, interview form and researcher diary were used as data collection tools. In data analysis, Mann-Whitney U Test was used for quantitative data and content and descriptive analysis were used for qualitative data. When the success scores of the experimental and control groups were compared, it was determined that there was a significant difference between the groups. Accordingly, it has been confirmed in this study that digital gamification activities have a significant effect on students' academic success levels in English lessons and improve student performance. Also, it was determined that gamification did not have a statistically significant effect on attitude. In line with the findings obtained from student opinions, although the students experienced various individual problems and difficulties during the implementation of digital gamification activities, they liked the games and the activities carried out during the implementation of digital gamification activities, they found this process different from previous courses, they learned in line with the lesson objectives. Also, it was determined that students thought that teaching in which digital gamification activities were carried out had a positive effect on their academic success in English lessons.