4-6 yaş okul öncesi dönem çocuklarının dil becerilerinin öyküleme yoluyla değerlendirilmesi
Assessment of language skills of 4-6 year old preschool children through storytelling
- Tez No: 890890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE SEÇKİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Dilbilim, Language and Speech Therapy, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Öyküleme, Anlatı becerisi, Öykü tekrar anlatımı, Okul öncesi dönem, Makro yapı, Narration, Narrative skills, Story retelling, Preschool period, Macro structure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
4-6 YAŞ OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ DİL BECERİLERİNİN ÖYKÜLEME YOLUYLA DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmada, okul öncesi dönem 4-6 yaş (48-72 ay) arası çocukların öykü anlatım ve öykü tekrar anlatım bağlamında öyküleme performanslarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma grubunu İstanbul ilinde bulunan, anaokuluna devam eden, anadili Türkçe olan ve tanısı olmayan 48-72 ay olmak üzere toplam 24 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada öykü anlatım bağlamında ''Kurt Odasını Temizliyor (Wolf His Cleans Bedroom)“ ve öykü tekrar anlatım bağlamında ”Kaplan Uykuya Hazırlanıyor (Tiger Goes to Bed)''resimli kitaplar kullanılmıştır. Bu araştırmada betimsel araştırma modeli kullanılmıştır. Bu çalışmada grupların dil becerilerindeki performansları ortak veri toplama araçları kullanılarak değerlendirilmiş, sonrasında ise elde edilen değerlendirme sonuçları karşılaştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda grupların öykü becerileri bağlam, cinsiyet ve öykü birimlerine göre makro yapı çerçevesinde incelenmiştir.48-60 ay arası çocukların, 61-72 ay arası çocuklardan makro yapı bağlamında daha düşük puan aldığı ve analiz sonucunda her iki grupta da cinsiyete göre farklılığın olmadığı bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF LANGUAGE SKILLS OF 4-6 YEAR OLD PRESCHOOL CHILDREN THROUGH STORYTELLING This study aims to examine the storytelling performances of preschool children aged 4-6 years (48-72 months) in the context of storytelling and story retelling. The study group consisted of a total of 24 children aged 48-72 months, who were attending kindergarten in Istanbul, whose mother tongue was Turkish and who had no diagnosis. The picture books“Wolf His Cleans Bedroom”in the context of storytelling and“Tiger Goes to Bed”in the context of story retelling were used in the study. In this study, a descriptive research model was used. In this study, the groups' performances in language skills were evaluated using common data collection tools, and then the evaluation results obtained were compared. As a result of the analysis, the story skills of the groups were analyzed within the framework of macro structure according to context, gender and story units. It was found that children aged between 48-60 months scored lower than children aged between 61-72 months in terms of macrostructure and there was no difference in both groups according to gender as a result of the analysis. The findings obtained from the research are discussed in the light of the literature.