Genç yetişkinlerde internet bağımlılığı ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between internet addiction and emotion regulation difficulties in young adults
  1. Tez No: 890973
  2. Yazar: BEYZA DEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TANIDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Genç Yetişkin, İnternet Bağımlılığı, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Young Adult, Internet Addiction, Difficulty in Emotion Regulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Teknolojinin gelişmesi ve yenilenmesiyle beraber kullanımı gittikçe artan internet ve bununla beraber meydana gelen internet bağımlılığı kavramı yaygınlaşmaktadır. İnternetin kullanımına ilişkin sınırların aşılması, bireylerin kişisel, mesleki, sosyal yaşantılarında işlevselliklerinin bozulmasıyla sonuçlanan süreç internet bağımlılığı olarak tanımlanır. Bu araştırmada internet bağımlılığı ile duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla 18- 30 yaş arası genç yetişkin bireylerden oluşan 364 kişiye“Kişisel Veri Formu”, internet bağımlılık düzeylerini ölçmek amacıyla“Young İnternet Bağımlılık Testi”ve duygu düzenleme güçlüklerini ölçmek amacıyla“Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği”uygulanıp arasındaki korelasyon ilişkisine bakılmıştır. Pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre internet bağımlılık puanları ile duygu düzenleme güçlüğü şiddeti arasında anlamlı pozitif bir ilişkinin var olduğu sonucuna varılmıştır. İnternet bağımlılık puanlarının cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaştığı, erkeklerde kadınlara göre daha fazla olduğu ancak duygu düzenleme güçlüğü puanlarının cinsiyete göre istatistiksel olarak farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Evli bireylerin internet bağımlılığı puanlarının bekar bireylerden daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Herhangi bir nedenle psikolojik destek alan bireylerin duygu düzenleme güçlüğü puanlarının psikolojik destek almayan bireylerden daha yüksek olduğu bulunmuştur. İnternet bağımlılık puanlarının psikiyatrik hastalık durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı, psikiyatrik hastalık tanısı almış bireylerin internet bağımlılık puanlarının, herhangi bir psikiyatrik hastalık tanısı almamış bireylerin internet bağımlılık puanlarından yüksek olduğu bulunmuştur. İnternet bağımlılığı puanları ve duygu düzenleme güçlüğü düzeyleri internette günlük geçirilen süre arttıkça artmaktadır. Sonuç olarak, internet bağımlılık puanları ile duygu düzenleme güçlüğü şiddeti arasında pozitif yönde bir ilişki vardır. İnternet bağımlılık puanları arttıkça duygu düzenleme güçlüğü şiddeti artmaktadır. İnternet bağımlılığının önlenmesine yönelik bireylerin duygu düzenleme güçlüğünü artırmaya yönelik çalışmalar önemlidir. Bu konuda yapılacak daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
There is a positive relationship between internet addiction scores and the severity of emotion regulation difficulties. As internet addiction scores increase, the severity of emotion regulation difficulties will increase. The process of exceeding the limits regarding the use of the Internet, which results in the impairment of the functionality of individuals in their personal, professional and social lives, is defined as internet addiction. This study aimed to examine the relationship between internet addiction and emotion regulation difficulties. For this purpose,“Personal Data Form”,“Young Internet Addiction Test”to measure internet addiction levels, and“Emotion Regulation Difficulties Scale”to measure emotion regulation difficulties were applied to 364 young adults between the ages of 18 and 30, and the correlation relationship between them was examined. According to the Pearson correlation analysis results, it was concluded that there was a significant positive relationship between internet addiction scores and the severity of emotion regulation difficulties. It was concluded that internet addiction scores differ significantly according to gender, they are higher in men than women, but emotion regulation difficulty scores do not differ statistically according to gender. It was concluded that the internet addiction scores of married individuals are lower than single individuals. It was found that the emotion regulation difficulty scores of individuals who received psychological support for any reason were higher than those who did not receive psychological support. It was found that internet addiction scores differed statistically significantly according to psychiatric disease status, and the internet addiction scores of individuals diagnosed with a psychiatric disease were higher than the internet addiction scores of individuals who were not diagnosed with any psychiatric disease. Internet addiction scores and emotion regulation difficulty levels increase as the daily time spent on the Internet increases. As a result, there is a positive relationship between internet addiction scores and the severity of emotion regulation difficulties. As internet addiction scores increase, the severity of emotion regulation difficulties increase. Studies aimed at increasing individuals' emotional regulation difficulty in preventing internet addiction are important. There is a need for studies with larger samples on this subject.