Kömür işçisi pnömokonyozu olgularının tanımlayıcı özellikleri
Descriptive characteristics of coal miner's pneumoconiosiscases
  1. Tez No: 891044
  2. Yazar: ÇİĞDEM URBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH NİYAZİ AYOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: halk sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalığı, kömür işçisi pnömokonyozu, public health, occupational health and safety, occupational disease, coal worker pneumoconiosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde 2020-2023 (ilk 6 ay) yıllarında kömür işçisi pnömokonyozu tanısı alan işçilerin tanımlayıcı özelliklerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini 01.01.2020-30.06.2023 tarihleri arasında kömür işçisi tanısı almış 293 maden işçisi oluşturmaktadır. Belirtilen yıllar arasında tüm kömür işçisi pnömokonyozu tanısı alan işçiler araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi arşivinden başvuru sırasına göre kayıtlı hasta dosyalarından, tanı alma zamanlarına göre sıralanıp incelenerek elde edilmiştir. Veri içeriğini işçi yaşı, başvuru şikayeti, çalışma süresi, sigara içme durumu, tüberküloz öyküsü olup olmaması, kronik hastalık, ILO değerlendirmesi, solunum fonksiyon testi yorumu oluşturmaktadır. Bulgular: Çalışmamızda yer alan 293 işçinin yaş ortalaması 53.6±11.9'dur. İşçilerin çoğunluğu 45-54 yaş grubuna aittir. Tamamı erkek olan işçilerin çoğunluğu 11-20 yıl arası çalışma öyküsüne sahip kişilerden oluşmaktadır. Alınan verilere göre işçilerin %59'u aktif sigara içicisi, %4.4 tüberküloz öyküsüne sahip, %30'u kronik hastalığa sahiptir. Kayıtlar içerisinde işçilerin %45.4'ü başvuru şikayeti bulunmamaktadır. Yapılan muayenelerde %90.1'inin solunum seslerinin doğal olduğu ortaya konmuştur. Solunum fonksiyon testi sonuçlarına göre de %47.4'lük oran normal bulunmuştur. Yapılan akciğer grafi inceleme sonuçlarına göre ILO sınıflamasına göre değerlendirildiğinde %82.25 ile en çok 'p' tipi opasite gözlenmiştir. Opasite yoğunluğuna bakıldığında baskın olan alt kategori ise %47.44 oranla 1/1 olmuştur. Kayıtlardan elde edilen bilgilere göre işçilerin %25.6'sı tanı aldığında ileri düzey pnömokonyoz aşamasındadır. Kalan %73.4'ü ise basit düzeydedir. İşçilerin pnömokonyoz düzeyi ile tanı aldıkları yaş grubu ve sigara içme durumları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İşçilerin tüberküloz öyküsü ile ilgili anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Ülkemizde sorun olmaya devam eden kömür işçisi pnömokonyozu meslek hastalıkları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu yönde durum değerlendiren daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Çalışmamızın bulguları ülkemiz kömür işçisi pnömokonyozu olgularının değerlendirilmesine katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the descriptive characteristics of coal miners diagnosed with pneumoconiosis at Zonguldak Uzunmehmet Chest Diseases and Occupational Diseases Hospital between 2020 and 2023 (first 6 months). Material and Method: The study population consists of 293 mine workers diagnosed with coal miner pneumoconiosis between January 1, 2020, and June 30, 2023. All coal miners diagnosed with pneumoconiosis during the specified years were included in the study. Data were obtained by examining registered patient files in the order of application from the archives of Zonguldak Uzunmehmet Chest Diseases and Occupational Diseases Hospital, sorted by the time of diagnosis. The data content includes worker age, presenting complaint, duration of employment, smoking status, history of tuberculosis, chronic diseases, ILO classification, and interpretation of respiratory function tests. Results: The mean age of the 293 workers in our study is 53.6±11.9. The majority of the workers belong to the 45-54 age group. Most of the workers, all of whom are male, have a work history of 11-20 years. According to the data, 59% of the workers are active smokers, 4.4% have a history of tuberculosis, and 30% have chronic diseases. Among the records, 45.4% of the workers have no presenting complaints. Examination results show that 90.1% have normal breath sounds. According to the results of respiratory function tests, 47.4% have normal findings. According to the ILO classification based on lung X-ray examination results, 'p' type opacity is most commonly observed, accounting for 82.25%. The dominant subcategory in terms of opacity density is 1/1 with a rate of 47.44%. According to the information obtained from the records, 25.6% of the workers are at an advanced stage of pneumoconiosis at the time of diagnosis, while the remaining 73.4% are at a simple level. There is a significant relationship between the workers' pneumoconiosis level and their age group at diagnosis and smoking status. No significant relationship was found regarding the workers' history of tuberculosis. Conclusion: Coal worker pneumoconiosis remains a significant issue among occupational diseases in our country. Further studies are needed to assess the situation in this regard. The findings of our study have contributed to the evaluation of coal worker pneumoconiosis cases in our country.