Türkiye'de yönetişim ve bağımsız idari otorite ilişkisi: RTÜK örneği
The relationship between governance and independent administrative authority in Türkiye: The case of RTÜK
- Tez No: 891143
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR CANER DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız idari otoriteler, Kamu yönetimi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Yönetişim, Independent administrative authorities, Public administration, Radio and Television Supreme Council, Governance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yapılan bu çalışma da global dünya düzeninde meydana gelen değişimler doğrultusunda kamu yönetim anlayışının yaşadığı değişim sonucu yönetişim kavramının doğuşu ve içeriği ile bunun yanında bağımsız idari otoritelerin bu bağlamda değerlendirilmesi yapılmış, nihai olarak Radyo ve Televizyon Üst kurulu bu doğrultuda ele alınmıştır. Bu çerçevede çalışmanın birinci bölümü yönetişim kavramının ortaya çıkışı ile içeriği ele alınmıştır. Ayrıca yönetişim kavramının ilkleri ve sınırları bu bölümde ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, bağımsız idari otoriteler tanımlanmış ve açıklanmıştır. Bu bağlamda Bağımsız İdari Otoritelerin (BİO) ortaya çıkış nedenleri, gelişimi ve özellikleri anlatılmıştır. Ayrıca bu bölümde bağımsız idari otoritelerin yetkiler ile olumlu ve olumsuz yönlerine değinilmiştir. Bu çalışmanın üçüncü bölümünde, bağımsız idari otoritelerin yönetişim açısından değerlendirmesi yapılmış olup yönetişim ve BİO arasındaki ilişki ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde yönetişim ile BİO'ların kesiştiği ve yönetişimin en temel örneğinin bağımsız idari otoriteler olduğu anlatılmıştır. Bu noktada belirtilen bir diğer husus BİO'ların çalışması noktasında bağımsız olmaları ve müdahalenin olmaması belirtilmiştir. Yapılan bu çalışmanın dördüncü bölümünde, yönetişim bağlamında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ele alınmış ve bu doğrultuda bağımsız idari otoritelerin analizi yapılmıştır. Bu doğrultuda, BİO'ların hukuki statü içerisindeki yeri, yaygınlaşma nedenleri ile yapısal özellikleri ele alınmıştır. Ayrıca yönetişim bağlamında RTÜK ele alınmış olup içeriği hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çerçevede son beş yılın (2018-2022) RTÜK faaliyet raporları incelenmiş olup bu raporlarda yönetişimin izleri aktarılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde, Türkiye'de ki yönetişim izleri ve uygulanabilirliği anlatılmış, bağımsız idari otoritelerin genel özellikleri kapsamında, yönetişime dair uygulamaları ile RTÜK faaliyet raporları sonucunda yönetişimin genel değerlendirmesi yapılarak aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the emergence and content of the concept of governance as a result of the change in the public administration approach in line with the changes in the global world order, as well as the evaluation of independent administrative authorities in this context. In this context, the first part of the study discusses the emergence of the concept of governance and its content. In addition, the principles and limits of the concept of governance are discussed in this section. In the second part of the study, independent administrative authorities are defined and explained. In this context, the reasons for the emergence, development and characteristics of Independent Administrative Authorities (IAA) are explained. In the third part of this study, independent administrative authorities were evaluated in terms of governance and the relationship between governance and was tried to be revealed. In the fourth part of this study, the Radio and Television Supreme Council (RTÜK) was discussed in the context of governance and independent administrative authorities were analyzed in this direction. In this context, RTÜK activity reports of the last five years (2018-2022) were examined and the traces of governance were conveyed in these reports. In the conclusion part of the study, traces of governance in Turkey and its applicability are explained, and a general evaluation of governance is made within the scope of the general characteristics of independent administrative authorities, their practices regarding governance and the results of RTÜK activity reports.