Yapı işlerinde örnek uygulama üzerinden iş sağlığı ve güvenliği üzerine bir değerlendirme
An evaluation on work health and safety on the example of application in construction works
- Tez No: 891249
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: 11111, 12345
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, İş sağlığı ve güvenliği, İş kazaları, Yapı işleri, Construction industry, Occupational health and safety, Work accidents, Construction works
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sağlık ve güvenlik kavramları inşaat sektöründe temel konulardan biri olagelmiş fenomenlerdir. Bu kavramların uygulamadaki durum ve süreç yönetimi bağlamında değerlendirilmesi, kimi zaman sadece çalışan ve iş yerinin maddi kayıplar noktasındaki durumlarını ortaya koymakla kalmaz; aynı zamanda çalışanın hayati konularını da ilgilendiren süreçlere evrilebilmektedir. Konut inşaatlarının nicel anlamda çokluğu, bu alanda çalışan kişilerin güvenlik ve diğer protokolleri göz ardı etmesine neden olan en önemli parametrelerden biridir. Zira, özellikle Türkiye gibi konut inşaatlarının sürekli olarak arttığı bir ülkede, bu alanda çalışanlar, bir sonraki projeye geçmek için her anlamda hayatlarını riske atabilmektedir. Öte yandan işverenlerin de benzer noktalardaki zaafları da bu durumu tetikleyen önemli unsurlardır. Bu çalışmada genel olarak inşaat sektöründeki iş kazalarının nedenlerine, sonuçlarına ve olası etkilerine odaklanılmakta ve iş sağlığı ve güvenliği bağlamında değerlendirmelerine yer verilmektedir. Aynı zamanda konut inşaatlarında çalışanların iş sağlığı ve güvenliğine dair bir okuma yapmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concepts of health and safety are phenomena that have been one of the basic structures in the construction industry. Evaluation of the situation and process management of these concepts in practice sometimes only reveals the situation of the employee and the workplace in financial losses; At the same time, it can evolve into activities that concern the vital issues of employees. The abundance of residential construction is one of the most important effects that causes people working in this field to ignore safety and other protocols. Because, especially in a country like Turkey, where housing construction is constantly becoming widespread, workers in this field can literally risk their lives to move on to the next project. On the other hand, employers' weaknesses at similar points are also important factors that trigger this situation. Towards this goal, the focus is generally on the causes of occupational accidents in the construction sector, their identification and possible consequences, and the evaluation of occupational health and safety processes. It is also intended to provide an insight into the occupational health and safety of those working in residential construction.