Primiparlarda sert zemine yaslanarak çömelmenin doğum sürecine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of squatting by leaning on a hard surface on the birth process in primiparas
- Tez No: 891308
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEN ÇAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Dikey yaslanma, Doğum, Primipar, Sakral bası, Birth, Primipara, Sacral pressure, Vertical leaning
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çelebi Akyüz, Y. (2024). Primiparlarda Sert Zemine Yaslanarak Çömelmenin Doğum Sürecine Etkisinin İncelenmesi. Yükseklisans Tezi, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Araştırma, primiparlarda sert zemine yaslanarak çömelmenin doğum sürecine etkisinin incelenmesi amacıyla Ağustos 2022-Mart 2023 tarihleri arasında randomize kontrollü tipte yapıldı. Araştırmanın evrenini T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir Eğitim ve Araştırma Hastanesine 37-42 haftalık ağrılı primipar ve normal vajinal doğum nedeniyle doğumhaneye başvuran gebeler alındı. Yapılan güç analizi ve kayıp ihtimali düşünülerek minimum“Çömelme grubuna”55,“Kontrol grubuna”55 olmak üzere toplam 110 gebe alınması hesaplandı. Araştırmaya katılmayı kabul eden gebelerden sözlü ve yazılı onamları alınarak“Gönüllü Onam Formu”imzalatıldı. Verilerin toplanması için“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Doğum Takip Formu”,“Visuel Analog Skala”,“Durumluluk Anksiyete Ölçeği”ve“Doğum Memnuniyet Ölçeği-Revize”formları kullanıldı. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edildi. Gebelerin yaş ortalamasının 24.72±4.13 olduğu ve demografik özelliklere göre her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı bulundu. Çömelme pozisyonunu uygulayan gebelerin; doğum ağrısını daha az hissettikleri, doğum sürecinin daha kısa olduğu, epizyotomi uygulanması ve laserasyon oluşmasının daha az olduğu saptandı. Çömelme grubundaki gebelerin, sonraki doğum şekillerinin vajinal doğum olmasını istedikleri belirlendi. Çömelme grubundaki annelerin bebeklerinin Apgar skorları, anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Bebek doğduktan hemen sonra, bebeğin doğum anını değerlendirmesi için Durumluluk Anksiyete Ölçeği puanlarına göre; çömelme grubundaki gebelerde“hafif anksiyete”, kontrol grubundaki gebelerde ise“ağır anksiyete”olduğu görülmektedir. Sonuç olarak, doğum eyleminde gebeye sert bir zemine yaslanarak çömelme pozisyonunun etkili olduğu ve doğumu takip eden kişiler tarafından kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Çelebi Akyüz, Y. (2024). Examination of the Effect of Squatting by Leaning on a Hard Surface on the Birth Process in Primiparas. Master's Thesis, Biruni University Institute of Graduate Studies, Istanbul. The study, conducted in a randomized controlled type between August 2022 and March 2023, aimed to examine the effect of squatting by leaning on a hard surface on the birth process in primiparas. The population of the study consisted of pregnant women who applied to the delivery room for normal vaginal delivery at 37-42 weeks of pregnancy and labor pains at a Training and Research Hospital affiliated with the Turkish Ministry of Health. Based on the power analysis and considering the possibility of loss, it was calculated that a minimum of 55 pregnant women would be included in the“Squatting group”and 55 in the“Control group,”making a total of 110 pregnant women. Verbal and written consents were obtained from the pregnant women who agreed to participate in the study, and a“Voluntary Consent Form”was signed. The“Descriptive Information Form,”“Birth Follow-up Form,”“Visual Analog Scale,”“State Anxiety Inventory,”and“Birth Satisfaction Scale-Revised”forms were used for data collection. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program. It was found that the mean age of the pregnant women was 24.72±4.13, and there was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic characteristics. It was determined that pregnant women who adopted the squatting position felt less labor pain, had a shorter birth process, had less episiotomy application and fewer lacerations. It was determined that the pregnant women in the squatting group wanted their subsequent delivery methods to be vaginal delivery. The Apgar scores of the babies of the mothers in the squatting group were found to be significantly higher. According to the State Anxiety Inventory scores for evaluating the moment of birth immediately after the baby was born,“mild anxiety”was observed in the pregnant women in the squatting group, while“severe anxiety”was observed in the control group. In conclusion, it is recommended that the squatting position by leaning on a hard surface during labor is effective and should be used by those monitoring the birth process.