Çağdaş selefi eğilimler ve etki alanları
Contemporary salafi tendencies and spheres of influence
  1. Tez No: 891406
  2. Yazar: GÜLŞAH KÜÇÜKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Selefî, Vehhâbilik, Neo-Selefîlik, Tekfir, Şiddet, Etki, Salafi, Wahhabism, Neo-Salafism, Takfir, Violence, Impact
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırmamız, çağdaş selefi eğilimleri ve bu eğilimlerin etki alanlarını bilimsel bir perspektif ile sunmaktadır. Çalışmamızda Selefi oluşumlar ve bu oluşumların etki alanlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma hazırlanırken konu ile ilgili olan kitap, ansiklopedi, tez ve makaleler titizlikle incelenmiş öncelikle Geleneksel Selefîlik ile çağımızdaki Selefilik arasındaki farklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çağımızdaki Selefî yapıların sebep olduğu sorunlar etki alanları bölümünde detaylıca ele alınmıştır. Sahabe, Tabiûn ve Etbâu't-Tabiîn dönemleri; İslam tarihinin ilk evreleridir. Selefîlik ise bu dönemlerin uygulamalarına dönmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç; bir süre sonra çizgisinden sapmış ve Vehhâbîlik ile beraber farklı bir yapıya bürünmüştür. Bu nedenle özellikle 18. yüzyıldan sonra tekfir edici, tahrip edici, kan dökmeyi benimseyen, insan yaşamını tehdit eden şiddet yanlısı birtakım Selefi gruplar ortaya çıkmıştır. Her ne kadar bu gruplar Selefi olduklarını iddia etseler de aslında Neo-Selefî olarak adlandırılan gruplardır. Söz konusu gruplar eğitim, teoloji, ahlak, ekonomi, sosyal hayat, psikoloji ve islamofobi gibi alanlarda olumsuz etkiler ortaya çıkarmıştır. Yapısı itibari ile şiddet eğilimli olan bu oluşumlar; dünyanın her yerinde korku, panik, endişenin yanında maddî ve manevî kayıplara sebep olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Our research presents contemporary Salafi tendencies and their spheres of influence from a scientific perspective. Our study aimed to identify Salafi formations and their areas of influence. During the preparation of this study, books, encyclopedias, theses, and articles related to the topic were meticulously reviewed, and firstly, the differences between Traditional Salafism and contemporary Salafism were tried to be revealed. The problems caused by contemporary Salafi structures have been examined in detail in the section on their spheres of influence. Sahabe, Tabiûn and Etbâu't-Tabiîn periods are the first stages of Islamic history. Salafism aims to return to the practices of these periods. After a while this purpose deviated from its line and took on a different structure with Wahhabism. Therefore, especially after the 18th century, some violent Salafi groups emerged that are excommunicative, destructive and threatening human life. Although these groups claim to be Salafi, they are actually groups called Neo-Salafi. These groups have caused negative impacts in areas such as education, theology, morality, economy, social life, psychology, and Islamophobia. Due to their structure these violent-prone formations have caused fear, panic, anxiety, and both material and spiritual losses all over the world.