İmmünohistokimyasal p16 doku ekspresyonunun human papilloma virüs'ün ana onkoproteinleri E6 ve E7 varlığını belirlemedeki rolü: Bir sistematik derleme
The role of immunohistochemical p16 tissue expression in determining the presence of the main oncoproteins E6 and E7 of human papilloma virus: A systematic review
- Tez No: 891450
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLDEN DİNİZ ÜNLÜ, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURBANU SEZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Onkoloji, Patoloji, Microbiology, Oncology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: HPV, karsinogenez, p16 doku ekspresyonu, HPV, carcinogenesis, p16 tissue expression
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Amaç: Bu sistematik derleme, Human Papilloma Virüsün (HPV) kanser gelişiminde rol oynayan ana onkogenler olan ve yalnızca yüksek riskli HPV tiplerinde bulunan E6 ve E7 proteinlerinin varlığını öngörmede bir siklus inhibitörü olan p16 doku ekspresyonunun değerlendirilmesi ile ilgili araştırmaları incelemek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Çalışmanın evrenini Ocak- Mart 2024 tarihinde“Pubmed”,“Medline”,“Dergipark”,“Elsevier'', ”Google Scholar“ ve ”Networked Digital Library of Theses and Dissestations“ veri tabanları taranarak ulaşılan 60 makale oluşturmuştur. İncelemede ”karsinogenez“ ”Human papilloma virüs“, ”E6“, ”E7“ ve ”p16 doku ekspresyonu" anahtar kelimeleriyle son 20 yılda yayınlanmış, yayın dili Türkçe ya da İngilizce olan ve tam metni bulunan makaleler seçilmiştir. Bu makalelerden araştırma kriterlerini karşılayan toplam 22 çalışma, incelemenin örneklemini oluşturmuştur. Bulgular: HPV'nin karsinogenez gelişiminde etkili olduğu düşünülen ana onkogenleri E6 ve E7 en fazla anogenital kanserlerde pozitif bulunmuştur. Çoğu sistemde p16 doku ekspresyonu HPV pozitifliğiyle korelasyon göstermiştir. Sonuç: İncelenen çalışmalar sonucunda özellikle yüksek riskli HPV ile serviks skuamöz hücreli lezyonları arasında çok yakın ilişki olduğu gözlenmektedir. Özellikle ürogenital kanserlerde p16 doku ekspresyonu da HPV pozitifliği ve prognoz ile ilişkilidir. Bu nedenle, maliyet olarak çok uygun bu immünhistokimyasal incelemenin rutin kullanımı uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This systematic review was planned to examine studies on the evaluation of tissue expression of p16, a cycle inhibitor, in predicting the presence of E6 and E7 proteins, which are the main oncogenes that play a role in the cancer development of Human Papilloma Virus (HPV) and are found only in high-risk HPV types. Method: The population of the study consisted of 60 articles that were accessed by scanning the“Pubmed”,“Medline”,“Dergipark”,“Elsevier”databases,“Google Scholar”and“Networked Digital Library of Theses and Dissestations”sources between January and March 2024. In the review, articles published in the last 20 years with the keywords“carcinogenesis”,“Human papilloma virus”,“E6”,“E7”and“p16 tissue expression”, published in Turkish or English and with full text were selected. A total of 22 studies that met the research criteria from these articles constituted the sample of the study. Results: The main oncogenes of HPV, E6 and E7, which are thought to be effective in the development of carcinogenesis, were found to be mostly positive in anogenital cancers. In most systems, p16 tissue expression correlated with HPV positivity. Conclusion: As a result of the studies reviewed, it is observed that there is a very close relationship between high-risk HPV and cervical squamous cell lesions. Particularly in urogenital cancers, p16 tissue expression is also associated with HPV positivity and prognosis. Therefore, routine use of this immunohistochemical examination, which is cost-effective, would be appropriate.