Yaşlılarda sosyal dışlanmanın depresyon düzeyine etkisi
The effect of social exclusion on depression level in the elderly
- Tez No: 891465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜHAN AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Depresyon Düzeyi, Hemşirelik, Sosyal Dışlanma, Yaşlılık, Depression Level, Nursing, Social Exclusion, Old Age
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yaşlılarda Sosyal Dışlanmanın Depresyon Düzeyine Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı yaşlılarda sosyal dışlanmanın depresyon düzeyine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Kesitsel bir araştırma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Çöşnük, Başharık, Sıtmapınarı, İpek, Çarmuzu, Sancaktar 1 No'lu ve Niyazi Mısri Aile Sağlığı Merkezlerine gelen 65 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi; güç analizine göre %5 hata payı, %95 güven aralığında örneklem büyüklüğü en az 432 yaşlı birey olarak belirlenmiştir. Veriler Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. ASM'lere gelen yaşlı hastalar ile yüz yüze görüşme anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Verilerin toplanmasında her bir hasta için toplamda yaklaşık olarak 15-30 dakika zaman ayrılmıştır. Verilerin analizleri SPSS 25.0 istatistik paket program ile yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik, ortalama, regresyon testlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmada Geriatrik Depresyon Ölçek puanı 6.49±2.11, Yaşlılarda Sosyal Dışlanma Ölçek puanı 63.90±5.60 olarak bulunmuştur. Araştırmada yaşlıların %36.1'ı ılımlı düzeyde depresyon belirlenmiştir. Çalışmamızda yaşlıların sosyal dışlanma ve alt boyutlarının yaşlılarda depresyon düzeyi üzerine %25.3'lük bir etkisi olduğu ve ayrıca yaşlılarda sosyal dışlanma ve alt boyutları ve sosyodemografik özelliklerin yaşlılarda depresyon düzeyi üzerine %64.6'lık bir etkisi olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu araştırmaya göre; yaşlıların sosyal dışlanma ölçek ve alt boyut puanları arttıkça depresyon düzeylerinin de arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Social Exclusion on Depression Level in the Elderly Aim: The aim of this study was to examine the effect of social exclusion on depression level in the elderly. Material and Method: It was conducted as a cross-sectional study. The population of the study consisted of individuals over the age of 65 who came to Çöşnük, Başharık, Sıtmapınarı, İpek, Çarmuzu, Sancaktar No. 1 and Niyazi Mısri Family Health Centers. According to the power analysis, the sample size was determined as at least 432 elderly individuals with a 5% margin of error and 95% confidence interval. Data were collected between January and June 2024. Data were collected using face-to-face interview survey technique with elderly patients who came to ASMs. A total of approximately 15-30 minutes was allocated for each patient during data collection. Data analysis was performed with SPSS 25.0 statistical package program. Number, percentage, mean, regression tests were used to evaluate the data. Results: Geriatric Depression Scale score was 6.49±2.11 and Social Exclusion Scale score was 63.90±5.60. In the study, 36.1% of the elderly were found to have moderate depression. In our study, it was found that social exclusion and its sub-dimensions had an effect of 25.3% on the level of depression in the elderly, and social exclusion and its sub-dimensions and sociodemographic characteristics had an effect of 64.6% on the level of depression in the elderly. Conclusion: According to this study, it was found that as the social exclusion scale and sub-dimension scores of the elderly increased, their depression levels also increased.