İş görüşmelerinde gebe kadınların dışlanma pratikleri: Çankırı örneği
Practices of exclusion of pregnant women in job interviews: The case of Çankırı
- Tez No: 891466
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Social exclusion, Gender discrimination, Employment of women, Pregnant Women
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
İstihdam alanında yer alan kadınların durumu, ekonomik, toplumsal, psikolojik, biyolojik ve kültürel olarak birden fazla boyuta ve sorunlara sahiptir. Bu çeşitlilik gösteren boyutların ve sorunların sorgulanması gerekmektedir. Her ne kadar kadınlara karşı ayrım ifade edilmese de bunun tam tersi pratiklerin oluşturulduğu gözlemlenmektedir. Kadınlar geçmiş yıllardan itibaren iş hayatı içerisinde yer alsalar da, hala kabul görememekte ve çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Oysaki, kadınların iş yaşamına katılımı, ülkenin sürdürülebilir kalkınmasını, toplumsal gelişmişliği ve toplumun refahı açısından oldukça önemli olarak görülmektedir. Fakat kadınların iş görüşmelerinde dışlanması farklı nedenlere bağlansa da genel olarak cinsiyetçilik bağlamı etrafında toplandığı birden fazla araştırmada ileri sürülmüştür. Dışlanmanın başlıca nedeni olarak görülen cinsiyetçilik toplumsal dışlanmayı oluşturmaktadır. Kadın olmalarının yanı sıra medeni durumları, hamile olmaları, giyimleri gibi birçok boyut, dışlanmaya gerekçe olarak gösterilebilmektedir. Bu durumun kadınların istihdam alanına girişlerinde ve çalışmalarında çok boyutlu sorunlara neden olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya konulmuştur. Gerçekleştirilen ötekileştirme ve dışlanma pratiklerinin kadın emeğini göz ardı ettiği tespit edilerek, kadınların niceliklerinden ziyade niteliklerinin de önemli olduğu gösterilmelidir. Dışlanan kadınların sadece ekonomik ve toplumsal anlamda sorunlarla karşılaşmadıklarını, bu durumun ayrıca aile içi şiddet ve psikolojik sorunları da beraberinde getirdiği ortaya konulmuştur. Bu çalışmada ise Çankırı ili özelinde dışlanmanın bir başka boyutu sorgulanmıştır. Bu da, gebe kadınların iş görüşmelerinde dışlanmaya maruz kalması ile birlikte yaşadıkları sorunlar saha araştırması üzerinden sorgulanmasıdır. Anahtar Kavramlar: Toplumsal dışlanma, Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, Kadınların istihdamı, Gebe Kadınlar
Özet (Çeviri)
The situation of women in the field of employment has more than one dimension and problems economically, socially, psychologically, biologically and culturally. These various dimensions and problems need to be questioned. Although no discrimination is expressed against women, it is observed that the opposite practices are being established. Although women have been taking part in business life since the past years, they are still not accepted and face various problems. However, women's participation in business life is seen as very important for the sustainable development of the country, social development and the well-being of society. However, although the exclusion of women in job interviews is attributed to different reasons, it has been suggested in more than one research that it is generally centered around the context of sexism. Sexism, which is seen as the main reason for exclusion, constitutes social exclusion. In addition to being a woman, many dimensions such as marital status, pregnancy, clothing can be cited as grounds for exclusion. It has been revealed by various studies that this situation causes multidimensional problems for women in their entry into the field of employment and in their work. By determining that the practices of marginalization and exclusion carried out ignore women's labor, it should be shown that the qualities of women are also important rather than their quantities. It has been revealed that excluded women do not only face problems in an economic and social sense, this situation also brings with it domestic violence and psychological problems. In this study, another dimension of exclusion was questioned in the province of Çankırı. This means that pregnant women are subjected to exclusion in job interviews and the problems they experience are questioned through field research.