Kırgızistan-Rusya ilişkileri ekseninde Kırgız Cumhuriyeti'nin dış politikası
Kbıprbı3cTaH-Poccmı Mar.rnnenepı-ıHHH KoırreKcnıı-ı.ı:ıe Kbıprbı3 Pecny6ırnKaCbIHhm Tı,ıwKı,ı CıuıcaTbı
  1. Tez No: 891464
  2. Yazar: AYSULU TİLEKOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAKİR ÇOTAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Rusya Federasyonu, Jeopolitik, Neo-realizm, Dış Politika, Kyrgyzstan, Russian Federation, Geopolitics, Neo-realism, Foreign Policy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kırgız Cumhuriyeti'nin 31 Ağustos 1991 yılı bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte kendi gelişme yolunu bulması ve komşularıyla dengeli ilişkiler kurması önemli bir mücadele haline gelmiştir. Bu bağlamda, Rusya Federasyonu ile olan ilişkilerin Kırgızistan'ın dış politikasındaki kilit rolü tartışmasızdır. Bu ilişki, Sovyetler Birliği döneminden kalan sosyo-ekonomik bağlarının yanı sıra, Rusya'nın bölgedeki barış ve düzenin korunmasında etkili bir güç olmasından kaynaklanmaktadır. Rusya-Kırgızistan ilişkilerinin belirgin özelliği, iki ülkenin güvenlik alanındaki bağımlılığı ve genel olarak Kırgızistan'ın asimetrik durumudur. Kırgızistan'daki ekonomik kriz, uyuşturucu sorunları, göçmenlerin varlığı, aşırıcılık sorunları, İslam faktörü ve artan Çin etkisi gibi faktörler, bu bağımlılığı daha da artırmaktadır. Bu çalışma, Rusya'nın Kırgızistan'ın siyasetini, ekonomisini, toplumunu ve kültürünü kasıtlı veya kasıtsız olarak etkilediğini ve bu etkinin Kırgız dış politikasına yansıttığı etkileri yeni gerçekçi uluslararası ilişkiler paradigması çerçevesinde analiz etmektedir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde büyük devlet etkileri uluslararası teoriler çerçevesinde incelenerek Orta Asya'nın ve Kırgızistan'nın jeopolıitik özelliklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise bağımsızlık döneminden sonra Kırgızistan'daki siyasi gelişmeler ele alınarak Kırgızistan'ın diğer bölgesel ve komşu ülkelerle, diğer büyük güçlerle ilişkileri analiz edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Kırgızistan-Rusya ilişkilerine yer verilmiştir. Kırgızistan ile Rusya arasındaki işbirliği alanları ele alınarak bu ilişkilerin Kırgızistan'ın dış politikasına etkisi analiz edilmiştir. Kırgızistan'ın Rusya ile ilişkilerinde karşılaştığı temel zorluklar ve sorunlar belirlenerek bu ilişkilerin dış politikasına etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the Kyrgyz Republic gained its independence on August 31, 1991, it has become an important struggle for the country to find its way of development and establish balanced relations with its neighbors. In this context, the key role of relations with the Russian Federation in Kyrgyzstan's foreign policy is indisputable. This relationship stems from the fact that Russia is an effective power in maintaining peace and order in the region, as well as its socio-economic ties from the Soviet Union period. The distinctive feature of Russia-Kyrgyzstan relations is the dependence of the two countries in the field of security and the asymmetrical situation of Kyrgyzstan in general. Factors such as the economic crisis in Kyrgyzstan, drug problems, the presence of immigrants, extremism problems, the Islamic factor and the increasing Chinese influence further increase this dependence. This study analyzes Russia's intentional or unintentional influence on Kyrgyzstan's politics, economy, society and culture, and the effects of this influence on Kyrgyz foreign policy within the framework of the new realistic international relations paradigm. The study consists of three main parts. In the first part, the main state influences are considered within the framework of international theories and the geopolitical characteristics of Central Asia and Kyrgyzstan are included. The second part discussed political developments in Kyrgyzstan after the period of independence and analyzed Kyrgyzstan's relations with other regional and neighboring countries and great powers. The third part of the study includes relations between Kyrgyzstan and Russia. The directions of cooperation between Kyrgyzstan and Russia were discussed, the main difficulties and problems faced by Kyrgyzstan in relations with Russia were identified, and the impact of these relations on its foreign policy was assessed.