Kırım-kongo kanamalı ateşi hastalarında uzun kodlama yapmayan RNA NRAV ve uzun kodlama yapmayan RNA LETHE ifade düzeylerinin hastalığın prognozu ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of Non-Long-Coding RNA NRAV and non-long-coding RNA LETHE expression levels with the prognosis of the disease in patients with breeding fever of the Crimean Congo
- Tez No: 891498
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ÇAKIR KIYMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kırım-Kongo hemorajik ateş virüsü, uzun kodlamayan RNA, prognoz, Crimean-Congo hemorrhagic fever virus, long noncoding RNA, prognosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsü (KKKA), Bunyavirales ailesinin Ortonairoviridae alt grubuna ait KKKA virüsün (KKKAV) neden olduğu zoonotik bir enfeksiyon hastalığıdır. KKKA hastalığının patogenezi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada KKKA hastalarında lncRNA-NRAV ve lncRNA-lethe ekspresyon seviyelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından Mayıs ve Ağustos 2012 tarihleri arasında KKKA tanısı ile takip edilen 80 hasta dahil edildi. KKKA tanısı Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü referans laboratuvarında KKKA'ya özgül RT-PCR test kitleri ve KKKA Ig M ELISA yöntemi ile konuldu. Hastalar ciddiyet skorlamasına göre hafif, orta ve ağır ciddiyetteki hastalar şeklinde üç gruba ayrıldı. Gruplar arasında lncRNA-NRAV ve lncRNA-lethe ekspresyon düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca hastalar mortal seyredenler ve yaşayanlar olarak da iki gruba ayrılarak da lncRNA-NRAV ve lncRNA-lethe ekspresyon düzeyleri karşılaştırıldı. qPCR sonucu elde edilen veriler "RT2 Profiler PCR Array Data Analysis version 3.5 yazılımına yüklendi ve analiz, ΔΔCq metoduna göre yapıldı. 0.05'ten küçük p değerleri anlamlı kabul edildi. Yapılan analiz sonucuna göre ağır hasta grubunda orta şiddetli hasta grubuna göre lncRNA-NRAV ifadesinin 21.86 kat artığı, hafif hasta grubuna göre ise 22.74 kat arttığı ve bu artışların istatistiksel olarak anlamlı olduğu gösterildi. Mortal seyreden olgular ile yaşayanlar karşılaştırıldığında ise lncRNA-NRAV ifade düzeyleri mortal seyreden olgularda 9.2 kat artmış bulundu. Sonuç olarak çalışmamızın bulguları lncRNA-NRAV'ın KKKA hastalığının patogenezinde rol alan bir lncRNA olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Crimean-Congo hemorrhagic fever virus (CCHF), a member of the Nairoviridae subfamily of the Bunyavirales order, is a zoonotic infectious disease caused by the CCHF virus (CCHFV). The pathogenesis of CCHF disease is not fully understood. This study aimed to evaluate lncRNA-NRAV and lncRNA-lethe expression levels in CCHF patients. The study included 80 patients, followed by a CCHF diagnosis by the Department of Infectious Diseases at the Faculty of Medicine, Sivas Cumhuriyet University Research Hospital between May 2012 and August 2016. CCHF was diagnosed with CCHF-specific RT-PCR test kits and CCHF Ig M ELISA method in the reference laboratory of the Ministry of Health, General Directorate of Public Health. Patients were divided into three groups based on severity scoring: mild, moderate, and severe. Expression levels of lncRNA-NRAV and lncRNA-lethe were compared between these groups. Patients were divided into two groups survivors and mortals. LncRNA-NRAV and lncRNA-lethe expression levels were compared between these groups. The qPCR results were uploaded to the“RT2 Profiler PCR Array Data Analysis version 3.5”software and analyzed using the ΔΔCq method. P values less than 0.05 were considered significant. The analysis showed that the expression of lncRNA-NRAV increased 21.86 times in the severe group compared to the moderate group, and 22.74 times compared to the mild group, and these increases were statistically significant. When comparing non-survivors with survivors, the expression levels of lncRNA-NRAV were found to be 9.2 times higher in non-survivors. In conclusion, the findings of our study suggest that lncRNA-NRAV may be a lncRNA involved in the pathogenesis of CCHF disease.