İlköğretim ve ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında mezhep olgusu
The fact of sectarianism in primary and secondary education Religious Culture and Ethical Knowledge textbooks
- Tez No: 891526
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İSHAK DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâm Mezhepleri, Din Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitapları, Sects of Islam, Religious Education, Religious Culture and Ethics textbooks
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İlköğretim ve ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında mezhep olgusunun incelendiği bu çalışmanın temel amacı: 2023-2024 eğitim öğretim yılında okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında mezhep olgusunun ele alınış ve işleniş niteliklerinin belirlenmeye çalışılmasıdır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Doküman incelemesi yolu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarından toplanmış olan veriler, içerik analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında mezheplerin ele alınış ve işleniş nitelikleriyle, inanç konularına ilişkin tercih edilen itikadî ve siyasî mezheplerin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca mezhepler arası tartışmalı konular, mezhepler üstü din öğretimi anlayışına uygunluğu açısından değerlendirilmiştir. Bu bağlamda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında İslâm düşüncesindeki yorum farklılıkları olarak görülen mezhepler ayrıntılara girilmeden, betimleyici bir anlatımla ve mezhepler üstü bir yaklaşımla ele alındığı, mezheplerin ortaya çıkışının doğal bir olgu olduğu ve fikri birer zenginlik olarak değerlendirildikleri görülmüştür. İnanç konuları büyük oranda mezhepler üstü din öğretimi anlayışına uygun olarak işlenmekle beraber bazı itikadî konularda Mâtürîdiyye mezhebinin görüşlerinin tercih edildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyse the sectarian phenomenon in primary and secondary school Religious Culture and Ethics textbooks: 2023-2024 academic year is to try to determine the characteristics of the handling and processing of the sect phenomenon in the Religious Culture and Moral Knowledge textbooks. Document analysis method, one of the qualitative research methods, was used in the study. The data collected from Religious Culture and Moral Knowledge textbooks through document analysis were evaluated using content analysis. In line with the aim of the study, it was tried to determine the views of the preferred theological and political sects regarding the issues of belief with the characteristics of the handling and processing of sects in Religious Culture and Moral Knowledge textbooks. In addition, controversial issues between sects were evaluated in terms of their suitability to the understanding of supra-sectarian religious education. In this context, it has been observed that in the Religious Culture and Moral Knowledge textbooks, sects, which are seen as differences of interpretation in Islamic thought, are handled in a descriptive narrative and with a supra-sectarian approach without going into details, that the emergence of sects is a natural phenomenon and that they are considered as an intellectual richness. Although the subjects of belief were mostly covered in accordance with the supra-sectarian understanding of religious education, it was determined that the views of the Mâturîdiyye sect were preferred in some theological issues.