Rusya Ukrayna Savaşının Türkiye'nin dış ticaretine etkisinin analizi
Analyzing the impact of Russia Ukraine War on Turkey's foreign trade
  1. Tez No: 891681
  2. Yazar: BERKAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ LEVENT DALYANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya-Ukrayna Savaşı, Türkiye, Dış Ticaret, İthalat, İhracat, Russia-Ukraine War, Turkey, Foreign Trade, Import, Export
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Rusya ile Ukrayna arasındaki başlayan savaş Türkiye'nin dış ticaretine doğrudan ve dolaylı bir şekilde etki etmiştir. Savaş'ın başlamasıyla birlikte küresel ekonomi ve finans piyasaları büyük bir şekilde etkilemiştir. Gıda, maden ve enerji fiyatları rekor seviyelere ulaşmış ve dış ticaret durma noktasına gelmiştir. Yaşanan savaşla birlikte piyasalara yansıyan etkiler sadece iki ülke arasındaki değil komşu ülke ve en önemli ticari ortaklarından olan Türkiye ile yaptıkları ticaretleri de büyük oranda etkilemiştir. Bu çalışmanın temel amacı ise Rusya-Ukrayna Savaşının Türkiye ile yapmış oldukları dış ticarete nasıl bir etkisi olduğunu araştırmaktır. Bu tez çalışmasında, savaşın öncesi ve sonrasında Türkiye ile Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen ticari ilişkilerinde ne gibi değişiklikler meydana geldiği incelemektedir. Türkiye'nin savaş öncesi ve savaş sonrasındaki dış ticaret verileri karşılaştırılarak ve savaş sürecinde yapmış olduğu politikalar ve stratejilerin, ithalat-ihracat ve mal gruplarına ithalat-ihracatında meydana getirdiği değişimler analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'nin izlediği yol ve attığı adımlar, savaşın sonucunda dış ticarete doğrudan ve dolaylı şekilde etki etmiştir. Gerilimin başladığı 2014 yılı itibariyle Ukrayna ile Türkiye arasındaki ihracat olumlu bir şekilde ilerlemiştir. İthalat ise 2014-2020 yılları arasında düşüş yaşarken 2021 yılında artmıştır,2022 yılında savaşın başlamasıyla düşüş yaşamıştır. Türkiye'nin Rusya ile gerçekleştirmiş olduğu ihracat ise 2014-2021 yıllarında inişler ve çıkışlar yaşamıştır. Savaşın başlangıcıyla Türkiye'nin izlediği yol ihracata olumlu şekilde yansımıştır. İhracatta olduğu gibi ithalatta da inişli çıkışlı yol izleyen veriler, savaşın başlaması ile olumlu bir seyir izlemektedir.
Özet (Çeviri)
The war between Russia and Ukraine has directly and indirectly affected Turkey's foreign trade. The outbreak of the war had a major impact on the global economy and financial markets. Food, mineral and energy prices reached record highs and foreign trade came to a standstill. The effects of the war on the markets affected not only the trade between the two countries but also their trade with Turkey, a neighboring country and one of their most important trading partners. The main objective of this study is to investigate the impact of the Russian-Ukrainian war on their foreign trade with Turkey. This thesis examines the changes in trade relations between Turkey and Russia and Ukraine before and after the war. By comparing Turkey's foreign trade data before and after the war and analyzing the changes in Turkey's import-export and import-export of commodity groups caused by its policies and strategies during the war period. As a result, Turkey's path and actions had a direct and indirect impact on foreign trade as a result of the war. Exports between Ukraine and Turkey have progressed positively since the start of tensions in 2014. Imports, on the other hand, decreased between 2014 and 2020, increased in 2021, and decreased in 2022 with the start of the war. Turkey's exports with Russia experienced ups and downs in 2014-2021. The path Turkey followed with the beginning of the war was positively reflected in exports. The data, which follows a fluctuating path in imports as in exports, follows a positive course with the start of the war.