Medikal turizm kapsamında obezite cerrahisi uygulanan bireylerin yaşam kalitesi düzeyleri ve etkileyen faktörler
Quality of life levels and affecting factors of individuals undergoing obesity surgery within the scope of medical tourism
  1. Tez No: 891702
  2. Yazar: OĞUZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GERÇEK ÖTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal Turizm, Yaşam Kalitesi, Obezite Cerrahisi, Sağlık Profesyonelleri
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Obezite cerrahisi, aşırı kilo ve obezite ile mücadelede etkili bir yöntem olarak kabul edilmekte ve yaşam kalitesinde önemli iyileşmeler sağlayabilmektedir. Bu araştırma, medikal turizm kapsamında obezite cerrahisi uygulanan bireylerin yaşam kalitesi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Analitik-kesitsel tipte olan çalışma, Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne bariatrik cerrahi için başvuran 175 birey ile 01.09.2023 – 01.06.2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Birey Tanıtım Formu ve IWQOL-Lite Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ki-kare testi, Student t testi, ANOVA testi ve Lineer Regresyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların ameliyat öncesi ve sonrası IWQOL-Lite Ölçeği toplam puan (p < 0.001), bedensel işlev alt boyutu (p < 0.001), özgüven alt boyutu (p < 0.001), cinsel yaşam alt boyutu (p < 0.001), toplumsal baskı alt boyutu (p < 0.001) ve iş hayatı alt boyut (p < 0.001) puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Araştırmada yer alan bireylerin eğitim ve gelir düzeyine göre ameliyat öncesi ve sonrası IWQOL-Lite ölçeği toplam ve alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken (p < 0.05), yaş grupları, medeni durum, meslek, sosyal güvence durumu, sigara kullanımı ve egzersiz yapma durumuna göre ameliyat öncesi ve sonrası IWQOL-Lite ölçeği toplam ve alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır(p < 0.05). Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışma, medikal turizm kapsamında obezite cerrahisi uygulanan bireylerin ameliyat öncesine göre ameliyat sonrası erken dönemde (3.ay) yaşam kalitelerinde iyileşme olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmanın sonuçları, medikal turizm kapsamında obezite cerrahisine başvuran bireylerin sağlık profesyonelleri tarafından yönlendirilmesine farkındalık kazandırması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to determine the quality of life levels of individuals undergoing obesity surgery within the scope of medical tourism. Materials and Methods: This analytical-cross-sectional study was conducted with 175 individuals who applied for bariatric surgery at Elazığ Fırat University Hospital General Surgery Clinic between 01.09.2023 and 01.06.2024. The Individual Introduction Form and IWQOL-Lite Scale were used for data collection. Chi-square test, Student's t-test, ANOVA test, and Linear Regression test were used for data analysis.