The development of English reading comprehension skills in primary school as a foreign language
Yabanci dil olarak ilkokulda İngilizce okuduğunu anlama becerilerinin gelişimi
  1. Tez No: 891747
  2. Yazar: KAMILA SAIDOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN TOSUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak İngilizce, Okuduğunu Anlama, Öğretim Stratejisi, Motivasyon, Öğretmenler, English as a Foreign Language, Reading Comprehension, Teaching Strategy, Motivation, Teachers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez, Kazakistan'da yabancı dil olarak İngilizce öğrenen ilkokul öğrencilerinin İngilizce okuduğunu anlama becerilerinin kazanımını incelemektedir. Bu becerilerin gelişimini etkileyen faktörler araştırılarak etkili dil eğitimi uygulamaları hakkında bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Etkili öğretim stratejilerini belirlemek, öğrencilerin ve eğitimcilerin karşılaştığı zorlukları incelemek ve okuduğunu anlama becerisini geliştirmek için pratik çözümler önermek amacıyla, literatür incelemesi, öğretmen görüşmeleri, sınıf gözlemleri, alan notları yazma ve danışman ile istişare yoluyla nitel veriler toplanmıştır. Bu kolektif durum çalışması, üçüncü sınıfta İngilizce öğrenenlerin sınıfta İngilizce okuduğunu anlama becerilerini nasıl kazandıklarına odaklanmıştır. Öğretmen katılımcılar, DIDAR okullarında bir ila beş yıl arasında değişen öğretim deneyimine sahip üç deneyimli öğretmenden oluşmaktadır ve her biri öğretim stratejileri ve sınıf zorlukları hakkında değerli bilgiler sağlamıştır. Araştırmacı, sosyal çevre, uygun okuma materyallerine maruz kalma, önbilgilerin etkinleştirilmesi, öğrencilerin çoklu zekaları ve öz-yeterlik inançları gibi faktörlerin etkisini araştırmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen ilkokul öğrencileri arasında İngilizce okuduğunu anlama becerilerinin farklı hızlarda gelişimine dair değerli bilgiler sunmuştur. Çalışma, İngilizce okuduğunu anlama becerilerini geliştiren etkili öğretim stratejilerini belirlemeyi amaçlamıştır. Ayrıca, dil yeterliliğini teşvik eden ve öğrencilerin İngilizce metinlerle etkileşime geçme motivasyonunu artıran destekleyici ve kapsayıcı bir öğrenme ortamı yaratmada eğitimcilerin rolünü vurgulamayı hedeflemiştir. Bu araştırmanın sonuçları, ilkokul dil eğitimiyle ilgilenen eğitimciler, müfredat tasarımcıları ve politika yapıcılar için önemli olacaktır. Okuduğunu anlama gelişimini etkileyen faktörleri anlayarak, paydaşlar dil eğitimi öğretimini optimize etmek ve yabancı dil olarak İngilizce'de yetkin okuyucular haline geldikçe ilkokul öğrencilerinin akademik başarısına katkıda bulunmak için bilinçli kararlar alabilirler. Sonuç olarak, araştırma sonuçları, Kazakistan'da dil öğrenimine yönelik metodolojik yaklaşımların anlaşılmasına katkıda bulunacak ve bu alandaki zorlukları ve fırsatları belirlemeye yardımcı olacaktır. Bu anlayış, eğitimcilerin, araştırmacıların ve politika yapıcıların dil eğitiminin kalitesini artırmak ve ilkokul öğrencileri arasında başarılı dil edinimini teşvik etmek için bilinçli kararlar almasına yardımcı olacaktır. Bu çalışmanın sonuçları diğer bağlamlara da yayılabilir ve çok dilli eğitim ortamlarında dil öğrenme ve okuduğunu anlama konusundaki daha geniş tartışmalara katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
The dissertation examines the acquisition of English reading comprehension skills among primary school students learning English as a foreign language (FL) in Kazakhstan. The factors influencing the development of these skills in young learners are investigated, aiming to provide insights to inform effective language education practices. In order to identify effective instructional strategies, examine the challenges faced by students and educators, and propose practical solutions to enhance reading comprehension, qualitative data were gathered through a literature review, teacher interviews, classroom observations, field notes, consultations with the supervisor, analysis of school progress cards, and quarterly student assessments. This collective case study focused on how English Language Learners (ELLs) in third grade acquired English reading comprehension skills in the classroom. Teacher participants included three experienced teachers from DIDAR schools, with teaching experiences ranging from one to five years, all of whom provided valuable insights into their instructional strategies and classroom challenges. The researcher explored the impact of factors such as the social environment, exposure to appropriate reading materials, activation of background knowledge, students' multiple intelligences, and self-efficacy beliefs. Findings from this research offered valuable insights into the varying rates of English reading comprehension development among primary school students learning English as a foreign language. This study aimed to identify effective instructional strategies that promote the building of English reading comprehension skills. Additionally, it sought to highlight the role of educators in creating a supportive and inclusive learning environment that fosters language proficiency and enhances students' motivation to engage with English texts. The outcomes of this research will be relevant to educators, curriculum designers, and policymakers involved in primary school language education. By understanding the factors influencing reading comprehension development, stakeholders can make informed decisions to optimize language instruction and contribute to the academic success of primary school students as they become proficient readers in English as a foreign language. In conclusion, the research results will contribute to the understanding of methodological approaches to language learning in Kazakhstan and help identify the challenges and opportunities in this field. This understanding will aid educators, researchers, and policymakers in making informed decisions to enhance the quality of language education and promote successful language acquisition among primary school students. The implications of this study may extend to other contexts and contribute to the broader discourse on language learning and reading comprehension in multilingual educational settings.