Yenilenebilir enerji sektörüne yönelik teşvikler: Isparta mermer sektörü örneği
Incentives for the renewable energy sector: Isparta marble sector example
  1. Tez No: 891941
  2. Yazar: İSMAİL KIYAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KALELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Yenilenebilir Enerjide Teşvikler, Teşviklerde Başarılı Ülkelere Örnekler, Isparta Mermer Sektörü Firmalarına Anketler, Renewable Energy, Incentives in Renewable Energy, Examples of Successful Countries in Incentives, Surveys for Isparta Marble Sector Companies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Dünya üzerinde aşırı nüfus artışı ve kaynakların yetersiz kalması sonucu ihtiyaçların da kat kat artması insanların sürekli daha fazla refah talebi enerji bakımından yeni kaynak arayışlarına yol açmıştır. Fosil yakıtlar tüketilmesi neticesinde enerjiyi açığa çıkararak artıkları doğaya ve canlıların sağlığına zarar vermiş ve sağladığı yararın yanı sıra mahsurlarını da ortaya koymuştur. Tez çalışmamda, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda genel bilgiler verilmiş, daha sonra ise enerji arzının geliştirlmesine yönelik devletin kamu harcamalarına ve yenilenebilir enerji üzerine ülkemizde uygulanan teşvik mekanizmaları ele alınmıştır. Bu bağlamda enerji kaynakları ile ilgili örnek olması bakımından, dünya ülkelerinden başarılı olanlar seçilerek teşvikleri de değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasının amacı olarak ise Türkiye'de yenilenebilir enerji sektörüne yönelik teşvikler çerçevesinde Isparta ilinde faaliyet göstermekte olan mermer sektöründeki 125 firma tespit edilmiş ve aralarından anketi kabul eden 41 firma yetkilisi ile görüşülmüştür. Devletin uygulamış olduğu teşvik politikaları içerisinde teşviklere bakış açıları, beklentileri, karşılaşılan engelleri belirlemek ve bunlara yönelik öneriler ele alınmıştır. Bu amaçla Isparta İlinde belirlenen mermer sektöründe faaliyette olan firmalara yüz yüze anketler uygulanmış ve firmaların bu alanda belirlenmiş olan 32 soruya vermiş oldukları yanıt ve görüşleri alınmıştır. Sonuç olarak ise yapılan anketler neticesinde devletin uygulanan teşviklere daha fazla önem vermesi gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The ever-increasing needs of the world as a result of excessive population growth and insufficiency of resources have led people to seek new resources in terms of energy. As a result of consuming fossil fuels, they release energy and their residues have harmed the nature and the health of living things, revealing their drawbacks as well as their benefits. In my thesis, general information about renewable energy resources was given, and then the state's public expenditures for the development of energy supply and the incentive mechanisms applied in our country on renewable energy were discussed. In this context, in order to set an example regarding energy resources, successful countries from around the world were selected and their incentives were evaluated. As the purpose of this thesis study, 125 companies in the marble sector operating in Isparta province within the framework of incentives for the renewable energy sector in Turkey were identified and 41 company officials who accepted the survey were interviewed. Perspectives on incentives, expectations, obstacles encountered within the incentive policies implemented by the state, and suggestions for these were discussed. For this purpose, face-to-face surveys were applied to the companies operating in the marble sector in Isparta Province, and the answers and opinions of the companies to 32 questions determined in this field were taken. As a result, as a result of the surveys, it was understood that the state should give more importance to the incentives applied.