5 Numaralı Nâme-i Hümayûn Defterinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi 250-463 (H.1099-1114/M.1687-1702)
The Transcription and assessment of the 5th Nâme-i Humâyun register 1-119 (h.1099-1114/m.1687-1702)
- Tez No: 891940
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nâme-i hümâyûn, Dış Politika, Karlofça Barış Antlaşması, Hediyeleşme, Nâme-i hümâyûn, Foreign Policy, Karlofça Peace Treaty, Gifts
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET 5 NUMARALI NÂME-İ HÜMÂYÛN DEFTERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 250-463 (H.1099-1114/M.1687-1702) BAKIR, Ahmet Yüksek Lisans Tezi Tarih Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Dr.Öğr.Üyesi Mustafa DEMİR Ağustos, 2024, 134 sayfa Osmanlı Devleti'nde Nâme-i Hümâyûnlar, bulunduğu dönemin iç ve dış politikasını yansıtması açısından önemli bilgi kaynağı olarak kabul edilmektedir. Osmanlı padişahları diğer devlet hükümdarlarına ve kendisine bağlı hanlık, voyvodalık ya da imtiyazlı idarecilere nâme-i hümâyûn göndermiştir. Birinci elden kaynak olması açısından dönemin iç ve dış olayları ile siyasi durumu hakkında mühim bilgiler ihtiva etmektedir. Çalışmamız olan 5 Numaralı Nâme-i Hümâyûn Defteri, H.1099-1114/M.1687-1702 yılları arasını kapsamakta olup dönem hakkında kayda değer bilgiler vermektedir. Tezimizde: Osmanlı Devleti'nde elçilik müessesesi, elçilerin kabulü ve ağırlanması; II. Mustafa Dönemi'nde Karlofça Barış Antlaşması'nın onaylanması ve uygulanması süreci; Devletlerarası Hediyeleşme ve hediyeleşmenin önemi; 17. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin genel durumu hakkında bilgiler verilmiştir. 5 Numaralı Nâme-i hümâyûn defterinin içerdiği bilgiler Osmanlı Devleti'nin sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel ve diplomatik ilişkilerini öğrenmemiz açısından çok kıymetli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TRANSCRIPTION AND ASSESSMENT OF THE 5th NÂME-I HUMÂYÛN REGISTER 1-119 (H.1099-1114/M.1687-1702) BAKIR, Ahmet Master's Thesis Department of History Supervisor: Assist, Prof. Title, Mustafa DEMİR August-2024-134 Pages In the Ottoman Empire, Nâme-i hümâyûns are considered as important sources of information in terms of reflecting the domestic and foreign policy of the period. Ottoman Sultans sent nâme-i hümâyûns to other state kingdoms and to khanates, voivodships or privileged administrators. As a first-hand source, it contains important information about the domestic and foreign events and political situation of the period. The Name-i Humayun Book No. 5, which is our study, covers the period between H.1099-1114/M.1687-1702 and provides significant information about the period. In our thesis: The institution of embassies in the Ottoman Empire, the reception and hospitality of ambassadors; the process of ratification and implementation of the Karlofça Peace Treaty during the reign of Mustafa II; interstate gift-giving and the importance of gift-giving; the general situation of the Ottoman Empire in the 17th century. The information contained in the Name-i Humayun book No. 5 provides valuable information in terms of learning the social, political, economic, cultural and diplomatic relations of the Ottoman Empire.