Geri Dön

Pre-sokratik filozoflardan Aristoteles'e cinsiyet ve hareket

Gender and movement from the pre-socratic philosophers

  1. Tez No: 892000
  2. Yazar: FATMA DENİZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Phusis, Phronesis, Psykhe, Energeia, Kinesis, Entelekheia, Nous, Eudaimonia, Phusis, Phronesis, Psykhe, Energeia, Kinesis, Entelecheia, Nous, Eudaimonia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 96

Özet

“Pre-Sokratik Filozoflardan Aristoteles'e Cinsiyet ve Hareket”başlıklı bu çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mitos ile logos arasında yaşanan geçiş süreci ele alınacaktır. Ardından cinsiyet ve hareket kavramları, İonia döneminin oluşumunu sağlayan arka planda araştırılacaktır. Tarihsel sırayla Pre-sokratik filozoflar, ardından da Herakleitos, Pythagoras, Parmenides ve Platon'un hareket alanında etkili olan düşünceleri irdelenecektir. Bu noktada da cinsiyetin dönemin kavrayışında nasıl şekillendiğini anlamak için bireyin hareket alanında tarih yazınının da etkisiyle, eril dilin cinsel farklılığı beslediği zemin ele alınacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise çalışmanın ana hattını oluşturan Aristoteles'in cinsiyet ve hareket düşünceleri ele alınacaktır. Bu araştırma için öncelikle Aristoteles'in hareket anlayışının temelinde yer alan energeia, kinesis, entelekheia kavramları ele alınacaktır. Ardından psykhe, aisthesis, nous, eudaimonia, oreksis kavramları üzerinden cinsiyet kavrayışı araştırılacaktır. Aristoteles'te pratik bilgelik, yaşama bilgeliği anlamlarına gelen phronesis, bireyin kendini ve yaşam etkinliğini iyi yaşama yönlendirmesini sağlayan bir eylem içerir. İyi yaşamın gerçekleşmesi de insancıl bir yaklaşım ile mümkündür. Bu çalışma, insancıl bir yaklaşımı temele alarak büyümekte olan performatif felsefe alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın sonunda Aristoteles'in cinsiyet ve hareket kavramları, bireyin ayrımcılığa uğramadan insani iyiye yönelerek kendini gerçekleştirme olanağı üzerinden değerlendirilecektir.

Özet (Çeviri)

This thesis,“Gender and Movement from the Pre-Socratic Philosophers to Aristotle”consists of two parts. In the first part, the transition process between mythos and logos will be discussed. Then, the concepts of gender and movement will be explored against the background of the formation of the Ionian period. In historical order, the pre-Socratic philosophers, followed by Heraclitus, Pythagoras, Parmenides, and Plato's influential thoughts on movement will be analyzed. At this point, to understand how gender was shaped in the understanding of the period, the ground on which masculine language feeds sexual difference in the individual's field of action, with the influence of historical literature, will be discussed. In the second part of the study, Aristotle's ideas of gender and movement, which constitute the main line of the study, will be discussed. For this research, the concepts of energeia, kinesis, and entelechia, which are at the basis of Aristotle's understanding of movement, will be discussed first. Then, his conception of gender will be investigated through the concepts of the psyche, aisthesis, nous eudaimonia, and orexis. In Aristotle, phronesis, which means practical wisdom, the wisdom of living, includes an action that enables the individual to direct his/her life activity towards the good life. The realization of the good life is possible with a humanistic approach. This study aims to contribute to the growing field of performative philosophy based on a humanistic approach. At the end of the study, Aristotle's concepts of gender and movement will be evaluated through the possibility of self-actualization by directing the individual towards the human good without discrimination.

Benzer Tezler

  1. Antik Yunan felsefesinde özne ve Aristoteles'te etik özne problemi

    Subject in ancient Greek philosophy and ethical subject problem in Aristotle

    SELDA KİRAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    FelsefeMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN

  2. Herakleitos'ta logos ve devinim

    Logos and movement in Heraclitus

    NURAY BAYAT USTA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    FelsefeIğdır Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL BAŞARAN

  3. Yunan akılcılığı ile İslam akılcılığının mukayesesi

    Comparison of Greek rationality and Islamic rationality

    MASUME KANAT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İBRAHİM ÇETİNTAŞ

  4. Aristoteles'in insan anlayışı

    Aristotle's comprehension of human being

    SEVİL BİRBİLEN ÖZEFE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    FelsefeMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN

  5. Aristoteles'te nous (akıl) kavramı

    The concept of nous in Aristotle

    AYLİN ÇANKAYA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    FelsefeMuğla Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN