48- 72 aylık okul öncesi eğitim alan çocuklarda hikaye anlatımı ile duygularını tanıma düzeyi
The level of emotion recognition through storytelling children aged 48-72 months receving preschool education
- Tez No: 892027
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE AKKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: duygusal beceriler, duygusal beceriler eğitimi, duygusal gelişim, duyguları tanıma, duyguları tanıma düzeyi, okul öncesi eğitim, Emotional skilss, emotionalskills education, emotional deveploment, emotion recognition, emotion recognition level, preschool education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Okul öncesi eğitim kurumlarının başlıca sorumluluklarından biri, çocuğun duygusal gelişimini desteklemektir. Okul öncesi döneminin başlamasıyla beraber çocuklara duygusal gelişim becerilerinin kazandırılması ve duyguları öğrenme eğitiminin devamı için çocuğun öğrenme yaşamına ve sosyalleşmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu bağlamda, duygusal beceriler hem sosyal hem de kişisel gelişim açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışma 48-72 aylık okul öncesi eğitim alan çocuklara hikâye anlatım tekniği kullanılarak çocukların duyguları tanıma düzeyini değerlendirme amacıyla yapılmıştır. 48-72 aylık çocuklara“Ağustos Böceği ve Karınca”hikâyesi okunmuş ve hikâyeden yola çıkılarak hazırlanan sorular ve alt sorular uzman görüşü alınarak duygu tanıma soruları olarak hazırlanmıştır. Çocukların hikâyedeki bazı durumlar karşısında hangi duyguyu hissettiklerine dair cevapları veri olarak alınmıştır. Çocuklardan hissettikleri duyguları belirtmeleri istenirken duyguları daha net tanımlamaları amacıyla duyguları yansıtan yüz ifadeleri kartları gösterilerek hissettikleri duyguları belirtmeleri istenmiştir. Çocukların duygusal gelişimlerini değerlendirme ve duygusal gelişimin önemini vurgulayan bu çalışmaya okul öncesi eğitimi almakta olan 50 öğrenci katılmıştır. Bu çocuklara hikâye ile ilgili sorular sorularak duyguları tanımlamaları istenmiş ve duyguları tanıma düzeyleri incelenmiştir. Bu araştırma, okul öncesi eğitim almakta olan çocukların duygusal becerilerini desteklemeleri konusunda ailelere ve okul öncesi öğretmenlere örnek oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the primary responsibilities of preschool educational institutions is to support the emotional development of children. Introducing emotional development skills and continuing emotional education from the start of the preschool period significantly contribute to children's learning experiences and socialization. In this context, emotional skills are crucial for both social and personal development. This study aimed to evaluate the level of emotional recognition in children aged 48- 72 months who are receiving preschool education using the storytelling technique. The story“The Grasshopper and the Ant”was read to children aged 48-72 months, and questions and sub-questions prepared based on the story were designed as emotion recognition questions with expert input. The children's responses regarding the emotions they felt in certain situations in the story were collected as data. To help the children more clearly define the emotions they felt, emotion cards displaying facial expressions were shown, and they were asked to indicate the emotions they experienced. Fifty students receiving preschool education participated in this study, which aimed to evaluate the emotional development of children and highlight the importance of emotional growth. The children were asked questions related to the story and were required to describe the emotions they recognized, thus assessing their level of emotion recognition. This research is expected to serve as a model for parents and preschool teachers in supporting the emotional skills of children receiving preschool education.