Kazakistan ve Türkiye bankacılık sektörlerinin dijitalleşme derecelerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the digitalization level of the banking sectors in Kazakhstan and Türkiye
- Tez No: 892151
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KEREM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Dijital bankacılık, dijital teknoloji, Kazakistan bankacılık sektörünün dijitalleşmesi, Türkiye bankacılık sektörünün dijitalleşmesi, Digital banking, digital technology, digitalization of Kazakhstan's banking sector, digitalization of Türkiye's banking sector
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Son yıllarda finans sektöründe dijitalleşme, rekabetçiliğin ve sürdürülebilir kalkınmanın anahtarlarından biri haline gelmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, Kazakistan ve Türkiye bankacılık sektörlerinin dijitalleşme derecelerini karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Çalışma kapsamında, bankacılık sektörünün dijitalleşmesinin teorik yönleri incelenmiş ve Kuzey Amerika (ABD ve Kanada), Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesi ülkelerinin bankacılık sektörlerindeki dijital teknoloji gelişimi analiz edilmiştir. Kazakistan ve Türkiye bankalarının dijitalleşme derecelerinin karşılaştırmalı analizi iki sekilde gerçekleştirilmiştir: ilk olarak, her ülkenin mevduat bankalarının bireysel müşterilere sundukları temel bankacılık hizmetlerinin dijitalleşme düzeyleri karşılaştırılmıştır. İkinci olarak, Kazakistan ve Türkiye mevduat bankalarının sundukları dijital hizmetlerin farklılıkları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu tez çalışmasında analitik yöntemler kullanılarak nitel bir araştırma yapılmıştır. Her iki ülkenin bankalarının dijitalleşme sürecinde karşılaştığı ortak sorunlar tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. Yapılan tesbitler ve elde edilen sonuçlar, Kazakistan ve Türkiye'nin bankacılık sektörünün dijitalleşmesine yönelik etkili stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilecektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, digitalization in the financial sector has become one of the key factors for competitiveness and sustainable development. The aim of this thesis is to comparatively analyze the digitalization levels of the banking sectors in Kazakhstan and Türkiye. Within the framework of the study, the theoretical aspects of digitalization in the banking sector were examined, and the development of digital technologies in the banking sectors of North America (USA and Canada), Europe, and the Asia-Pacific region was analyzed. The comparative analysis of the digitalization levels of banks in Kazakhstan and Türkiye was conducted in two ways: firstly, the digitalization levels of the basic banking services offered to individual customers by the deposit banks of each country were compared. Secondly, the differences in the digital services offered by the deposit banks of Kazakhstan and Turkiye were comparatively examined. In this thesis, a qualitative study was conducted using analytical methods. Common problems encountered by banks in both countries during the digitalization process were identified, and solutions were proposed. The findings and results can contribute to the development of effective strategies for the digitalization of the banking sectors in Kazakhstan and Türkiye.