Koronavirüs salgınında (Covid-19) termal otellerin uyguladıkları kriz yönetimi stratejileri: Afyonkarahisar örneği
Crisis management strategies implemented by thermal hotels during the coronavirus pandemic (Covid-19): The case of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 892233
  2. Yazar: İBRAHİM ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNE ERDOĞAN MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz Yönetimi, Covid-19, Afyonkarahisar, Crisis Management, Covid-19, Afyonkarahisar
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünyada büyük bir krize sebep olan Covid-19 salgını turizm sektörünü olumsuz yönde etkilemiştir. Salgın, tüm dünyaya yayılırken vaka ve ölüm sayılarındaki artış, bireylerde korku ve endişeye yol açmıştır. Tarih boyunca dünyada birçok salgın hastalıkla karşı karşıya kalınmıştır. Bu tür olayların tekrarlanması ülkelerin kriz yönetiminde eksik kaldığını göstermektedir. Salgın süresince uygulanan sokağa çıkma yasakları, seyahat kısıtlamaları, izolasyon ve kişisel koruyucu ekipman (dezenfektan, maske) kullanımı gibi önlemler aşırı riskleri azaltmayı hedeflemiştir. Ancak bu önlemler sosyal, kültürel ve ekonomik zorlukları da beraberinde getirmiştir. Özellikle turizm sektörü, bu dönemde ciddi darbe almıştır. Bu bağlamda, termal otel işletmelerinin almış oldukları önlemler ve uyguladıkları kriz yönetimi stratejileri, diğer işletmelere yol gösterici olması açısından önemli bir rol oynamaktadır. Termal otel işletmelerinin acil eylem planlarının varlığının incelenmesi ve kriz yönetimi stratejilerinin tespit edilmesi, bu işletmelerin salgın karşısında nasıl bir duruş sergilediklerini anlamak açısından kritik bir öneme sahiptir. Araştırmanın örneklemi, Afyonkarahisar'daki üç, dört ve beş yıldızlı otel yöneticilerinden oluşturmaktadır. Görüşmeler, 03.04.2023-31.05.2023 tarihleri arasında 29 üst düzey yönetici ve departman müdürü ile yapılmıştır. Araştırmada maksimum çeşitlilik örneklemi ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler sonucunda temalar ve temalara bağlı kodlar oluşturulmuştur. Araştırma, termal otel işletmelerinin Covid-19 salgınından olumsuz etkilendiğini, birçok işletmenin kapalı kaldığını ve çalışanlara ödenek sağlandığını göstermiştir. Ayrıca, krize karşı strateji ve eylem planlarının eksik olduğu, reklam ve tanıtım faaliyetlerinde yetersizlikler bulunduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, termal otel işletmelerinin kriz yönetim stratejilerinin geliştirmeleri ve gelecekteki olası krizlere hazırlıklı olmalarının önemini vurgulamaktadır. Kriz yönetimi eksiklikleri, sürdürebilirliğini tehdit etmektedir. Bu nedenle, termal otel işletmelerinin, krizlere karşı daha hızlı yanıt verebilmeleri için kapsamlı acil eylem planları oluşturması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic, which has caused a major global crisis, has significantly impacted the tourism sector. As the pandemic spread worldwide, the rise in cases and deaths instilled fear and anxiety in individuals. Throughout history, many epidemics have occurred, and the recurrence of such events indicates that countries often fall short in crisis management. Measures such as curfews, travel restrictions, isolation, and the use of personal protective equipment (such as disinfectants and masks) were implemented during the Covid-19 pandemic to mitigate extreme risks. However, these measures also introduced social, cultural, and economic challenges. The tourism sector, in particular, faced severe difficulties during this period. In this context, the measures taken by thermal hotel businesses and their crisis management strategies play a crucial role in setting an example for other businesses. Investigating the existence of emergency action plans and understanding the crisis management strategies of thermal hotel businesses are critical for assessing how these businesses have managed the pandemic. The research sample includes managers from three, four, and five-star hotels in Afyonkarahisar province. 03.04.2023-31.05.2023, interviews were conducted with 29 senior hotel managers and department heads. The study employed maximum variation sampling and semi-structured interview techniques. Themes and codes were developed based on the interviews. The study results revealed that thermal hotel businesses were adversely affected by the Covid-19 outbreak, with many businesses closing during this period and employees receiving work allowances. It was also found that there were no effective crisis management strategies or action plans in place, and there were deficiencies in advertising and promotional activities. These findings highlight the need for thermal hotel businesses to develop robust crisis management strategies and to prepare for potential future crises. The absence of effective crisis management strategies threatens the sustainability of thermal hotel businesses. Therefore, it is essential for these businesses to establish comprehensive emergency action plans to respond more effectively to crises.