Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuklarda, sirtuin1 düzeyinin ve melatonin salınım profilinin uyku ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Exploring the link between sirtuin1 and melatonin levels with sleep patterns in children with autism spectrum disorder
- Tez No: 892573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ÇIKILI UYTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm sperktrum bozukluğu, Uyku, SIRT1, Melatonin, DLMO, Autism, Sleep, Sirtuin1, Melatonin, DLMO
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almış çocuklarda serum Sirtuin1 (SIRT1) seviyesinin sirkadiyen ritim ve uyku ile ilişkisini araştırmak amacıyla, tükürük örneklerinden melatonin düzeylerinin ölçülmesi ve Loş Işık Melatonin Başlangıcının (Dim Light Melatonin Onset, DLMO) hesaplanarak tüm parametrelerin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikte olan bu çalışmada, 3-10 yaş aralığında OSB'li 20 çocuk araştırma grubunu, benzer yaş ve cinsiyette 20 çocuk ise sağlıklı kontrol grubunu oluşturmuştur. Her iki gruptaki çocukların kapsamlı ruh sağlığı muayeneleri yapılmıştır. OSB'li çocukların semptom şiddeti, Çocukluk Otizm Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Her iki gruptaki çocukların ebeveynlerine Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA) ve Sorun Davranış Kontrol Listesi (SDKL) verilmiştir. DLMO için, çocukların yatma saatinden 3 saat önce başlayarak birer saat ara ile toplam dört kez olacak şekilde tükürük örnekleri alınmış ve uygun koşullarda hastaneye transfer edilmiştir. Tüm olguların kan örneklerinden SIRT1, tükürük örneklerinden melatonin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular: Sirtuin1 düzeyinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Otizm grubunda tükürük melatonin düzeylerinde, yatmadan önce kontrol grubuna göre daha belirgin bir artış ve gündüz seviyelerinde daha yüksek değerler saptanmıştır. DLMO dağılımı gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir. Ancak, alt gruplar ayrı ayrı incelendiğinde, otizm ve kontrol grupları arasında erken ve geç DLMO'da anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Sonuç: Araştırmamız, bilindiği kadarıyla otizmde Sirtuin 1 düzeylerini uyku ve melatonin ile inceleyen ilk klinik çalışmadır. Elde edilen bulgular, otizmde uyku ve sirkadiyen ritmin rolünü vurgulayan mevcut literatüre katkı sağlamaktadır. Otizmde melatonin salınım profilinde farklılıklar gösterilmiş olsa da, bu bulguların genelleştirilebilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim of this study is to assess serum Sirtuin1 (SIRT1) levels, salivary melatonin levels, and the dim light melatonin onset (DLMO) in children diagnosed with autism spectrum disorder (ASD), and to investigate the relationship between these parameters and sleep habits, along with circadian rhythm, by comparing the findings with those from healthy controls. Materials and Methods: In this cross-sectional study, the research group consisted of 20 children aged 3-10 years with ASD, while the control group consisted of 20 healthy children of similar age and gender. Comprehensive mental health evaluations were performed on all children in both groups. The severity of symptoms in children with ASD was assessed using the Childhood Autism Rating Scale. The parents of all children were given the Sleep Habits Questionnaire and the Aberrant Behavior Checklist. To determine the onset of melatonin in dim light, saliva samples were collected four times, starting 3 hours before bedtime and at one-hour intervals, and then transferred to the hospital under appropriate conditions. SIRT1 levels were measured from blood samples and melatonin levels from saliva samples using the ELISA method. Results: No statistically significant difference was found in Sirtuin 1 levels between groups. In the autism group, salivary melatonin levels showed a more pronounced increase before bedtime and higher values upon waking compared to the control group. The distribution of DLMO showed a statistically significant difference between the groups. However, when analyzed separately, there was no significant difference in early and late DLMO between the autism and control groups. Conclusion: This study is, to our knowledge, the first clinical investigation examining Sirtuin 1 levels in relation to sleep and melatonin in autism. The findings contribute to the existing literature on the role of sleep and circadian rhythms in autism. Although differences in melatonin secretion profiles were observed in autism, further research is needed to generalize these findings.