Küreselleşmenin göç olgusu üzerine etkisi ve Türkiye'nin göç politikasına yansıması
The impact of globalization on migration and its reflection on Türkiye's migration policy
- Tez No: 892580
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Küreselleşme, Türkiye'de Göç, Mülteci, Migration, Globalization, Migration in Turkey, Refugee
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Küreselleşme olgusu kapsamında değişen göç olgusunun ele alındığı bu çalışmada öncelikli olarak göç kavramı tarihsel açıdan ele alınmış olup farklı boyut ve yaklaşımları ile göçe sebep olan unsurlar farklı başlıklar altında açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda özellikle son yirmi yıldır aktif bir şekilde yaşamın tüm boyutlarında hissedilen küreselleşme kavramının da etkisi ile boyut değiştiren ve gündem konusu haline gelen“göç eylemi”konusu literatürel olarak ulusal ve uluslararası yayınlarda yüksek derecede ana tema olmaya devam etmiştir. Jeopolitik konumu gereği farklı zaman dilimlerinde kitlesel göçe maruz kalan Türkiye, kimi zaman hedef kimi zaman transit ülke konumunda hedef haline gelmiştir. Yapılan çalışmada Cumhuriyet dönemi itibari ile mübadele politikasıyla başlayan ve günümüzde Arap Baharı sonrası maruz kalınan kitlesel göç eyleminin özellikle iç ve dış politikamızı önemli ölçüde etkilemesi ve göç eylemini karşısında Türkiye'nin gerek uluslararası antlaşmalar gerekse iç politika da alınan aksiyonlar çerçevesinde almış olduğu önlem ve kurumsal politikalar ele alınmıştır. Bu çalışmada nihai olarak can güvenliği sebebiyle maruz kaldığı kitlesel göç eyleminin Küreselleşme olgusu ile birlikte daha kapsamlı ve amacının dışına çıkması sonucu Türkiye'nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler ve mevzuatlar analiz edilerek bu sözleşmelerin konudaki yeterliliği tartışılacaktır
Özet (Çeviri)
In this study, where the changing phenomenon of migration within the scope of globalization is discussed, primarily the concept of migration is discussed from a historical perspective, and the factors that cause migration with its different dimensions and approaches are tried to be explained under different headings. In this regard, the issue of“migration”, which has changed dimensions and become a hot topic with the influence of the concept of globalization, which has been actively felt in all dimensions of life, especially in the last twenty years, has continued to be the main theme in national and international publications in literary terms. Turkey, which has been exposed to mass migration in different time periods due to its geopolitical location, has sometimes become a target and sometimes a transit country. In our study, we examine the fact that the mass migration action, which started with the exchange policy as of the Republic period and that we are exposed to today after the Arab Spring, significantly affects our domestic and foreign policies, and the precautions and institutional policies that Turkey has taken within the framework of both international agreements and domestic policy actions against the migration action. It is discussed. In this study, the international agreements and legislation signed by Turkey will be analyzed and the adequacy of these agreements on the subject will be discussed, as a result of the mass migration that Turkey has been exposed to for reasons of life safety has become more comprehensive and beyond its purpose with the phenomenon of globalization.