Yoğun bakımda yatan sepsis ve septik şok hastalarında üre/albumin oranının mortalite tahmininde prediktif etkisi
Predictive effect of urea/albumin ratio on mortality estimation in sepsis and septic shock patients in intensive care unit
  1. Tez No: 892716
  2. Yazar: MÜJDENUR KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL GÖNDEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, septik şok, üre/albümin oranı, yoğun bakım ünitesi, mortalite
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitlerinde artan ölüm oranları ve artan sağlık maliyetleri sebebiyle hastaların prognozlarını öngörmek amacıyla çeşitli objektif prediktif parametreler geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde sepsis ve septik şok tanısı konulan hastaların tanı aldığı gün serum üre / albümin oranını; yatış günü SOFA skoru, 28.gün veya öldüğü gün olan SOFA skoru, 28.gün içerisindeki vazopressör ihtiyacı, mekanik ventilatör gereksinimi ve mortalite ile karşılaştırarak bu oranın prognostik değerini belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Mayıs 2022-Mayıs 2024 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatmakta olan 18 yaş ve üzerinde olan yoğun bakım ünitesine kabul edildiğinde 2016 Sepsis 3.0 tanı kriterlerine göre sepsis ve septik şok tanısı almış hastalar çalışmaya dahil edildi. Septik şok tanısında gecikme olan hastalar (24 saatten uzun), 24 saatten kısa süre yoğun bakım yatışı olan hastalar, hamile kadınlar, doğrulanmış beyin ölümü olan hastalar, kronik böbrek hasarı öyküsü olan ve karaciğer parankim hastalığı öyküsü olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastanenin Hasta Bilgileri Yönetim Sistemi'nden (HBYS) ve PROBEL sisteminden taranarak dahil olma kriterleri sağlayan 276 hasta SPSS sistemine aktarıldı.Sayısal değişkenlere ait verilerin normal dağılımı Shapiro Wilk normallik testi ile değerlendirildi. Sayısal değişkenler için mortalite karşılaştırmaları verilerin normal dağılım göstermesi durumunda bağımsız örneklerde t testi, normal dağılım göstermemesi durumunda Mann-Whitney U testi ile yapıldı. Mortalite gruplarının kategorik değişkenler ile karşılaştırılmasında kikare analizlerinden (Pearson kikare, Fisher-Freeman-Halton exact test, Yates kikare, Fisher exact test) yararlanıldı. Bulgular: Toplam 276 sepsis veya septik şok tablosundaki hastalar incelendi. Çalışmamıza dahil olan hastaların yaş ortalaması 68 yıl olup %55,1'i erkek, %44,9'u kadındı. 28 günlük erken mortalite oranı %47,5 olarak saptandı. Eşlik eden kronik hastalıklar olarak diyabetes mellitus, hipertansiyon, koroner arter hastalığı/konjestif kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, serebrovasküler hastalıklar ve malignite (solid organ ve hematolojik) değerlendirilmeye katıldı. En sık görülen enfeksiyon odağı solunum yolu enfeksiyonları olarak saptandı. Üre / albümin oranının yüksekliği mortalite ile ilişkili bulunmuş olup 28 günlük erken mortaliteyi öngörmede sensitivite değeri %60,9 spesifite değeri %68,3 olarak tespit edildi. Buna ek olarak vazopressör gereksinimi varlığı, prokalsitonin/albümin oranının artışı, yüksek SOFA ve APACHE skorları, düşük hemoglobin, düşük albümin, yüksek prokalsitonin, yüksek laktat düzeyleri mortalite ile ilişkili bulunmuştur. Sonuçlar: Sepsis ve septik şok tanısı alan hastaların ilk 24 saatte ölçülen üre/albümin oranının artışı, 28 günlük mortalite ile ilişkili olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to determine the prognostic value of serum urea/albumin ratio of patients diagnosed with sepsis and septic shock in the Internal Medicine Intensive Care Unit by examining its relationship with SOFA score on the day of admission, SOFA score on the 28th day or the day of death, vasopressor requirement on the 28th day, mechanical ventilator requirement, and mortality. Methods: Patients aged 18 years and older who were admitted to the Intensive Care Unit of Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Internal Medicine Intensive Care Unit from May 2022 to May 2024 and diagnosed with sepsis and septic shock according to the 2016 Sepsis 3.0 diagnostic criteria were included in the study. Patients with delayed diagnosis of septic shock (longer than 24 hours), patients with intensive care hospitalization for less than 24 hours, pregnant women, patients with confirmed brain death, patients with a history of chronic kidney injury and patients with a history of liver parenchymal disease were not included in the study. 276 patients who met the inclusion criteria were scanned from the hospital's Patient Information Management System (HBYS) and PROBEL system and transferred to the SPSS system. The normal distribution of numerical variables was evaluated using the Shapiro Wilk normality test. Mortality comparisons for numerical variables were made using independent samples t-test if the data were normally distributed and by Mann-Whitney U-test if the data were not normally distributed. Chi-square analyses (Pearson chi-square, Fisher-Freeman-Halton exact test, Yates chi-square, Fisher exact test) were used to compare mortality groups with categorical variables. Results: A total of n=276 patients with sepsis or septic shock were analyzed. The mean age was 68.2 years, and the 28-day mortality rate was 47.5%. High urea/albumin ratio was found to be associated with mortality.