Obez adolesanların ventriküler geometri ve kardiyak fonksiyonlarının ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of ventricular geometry and cardiac functions in obese adolescents with echocardiography
  1. Tez No: 893200
  2. Yazar: BÜŞRA TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ALTIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, adolesan, ekokardiyografi, diyastolik disfonksiyon, Obesity, adolescent, echocardiography diastolic dysfunction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Obezite kalbin sistolik ve diyastolik fonksiyonlarını etkileyen dolaşımdaki kan hacminin artması ve bunu izleyen eksantrik sol ventriküler hipertrofi ile ilişkili bir hastalıktır. Çocukluk çağı obezitesinde kalpte diyastolik fonksiyon bozukluğu ön plandadır, sistolik fonksiyon bozukluğu ise daha çok yetişkin yaşlarda görülmektedir. Bu nedenle sol ventrikülün sistolik fonksiyonu bozulmadan önce asemptomatik kardiyak tutulumu saptayabilmek önemlidir. Çalışmamızda obez adolesanların VKİ, bel, bel/kalça oranı ile KİMK-EAT, miyokardiyal yapısal değişiklikler ve sistolik-diyastolik fonksiyonları arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 12-18 aralığında olan 80 obez ve 60 normal kilolu adolesan alındı. Tüm hastaların VKİ'si hesaplandı. Sistolik ve diyastolik tansiyonları ölçüldü. Obez adolesanların bel çevresi ve bel/kalça oranı ölçüldü. Obez hastaların lipit profili ve HOMA-IR tetkikleri yapıldı. Tüm hastalara KİMK ve EAT ölçümünün yanı sıra M-mode ekokardiyografi, pulsed Doppler ekokardiyografi ve doku Doppler ekokardiyografi incelemesi yapıldı. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş ve kız/erkek oranı yönünden farklılık yoktu. Sistolik ve diyastolik kan basıncı ölçümü obezlerde kontrol grubuna göre yüksek bulundu. LVMI obez adolesanlarda sağlıklı adolesanlara göre anlamlı derecede yüksekti. Obez grupta kontrol grubuna göre EAT ve KİMK yüksek ölçüldü. Obezlerde kontrol grubuna göre diyastolik disfonksiyonu gösteren E/A, E'/A' ölçümlerinde azalma, E/E' ölçümlerinde yükseklik görüldü. Bel ve bel/kalça oranı ile KİMK, EAT, LVMI, E/A, E'/A', LVTEI arasında anlamlı ilişki görüldü. VKİsds ile KİMK, EAT, LVTEI, E/A, E'/A', E/E' arasında anlamlı ilişki mevcuttu. Sistolik disfonksiyon göstergelerinden EF, FS ve LVSm ölçümleri yönünden anlamlı farklılık yok iken sistolik ve diyastolik disfonksiyonu beraber gösteren LVTEI obezlerde yüksek saptandı. Sonuç: Çalışmamızda tespit ettiğimiz tüm patolojik bulgular bize obezlerde kardiyak yetmezlik semptomları gelişmeye başlamadan önce subklinik aşamada müdahale fırsatı sunmaktadır. Gelecekteki araştırmalarda ise yetişkinlikteki kardiyometabolik sonuçların önlebilir olup olmadığını belirlemek amacıyla, obez adolesanların uzun süreli izlenerek diyet ya da fiziksel aktiviteye bağlı kilo kaybı ile kardiyak bulgular arasındaki ilişkinin incelenmesi faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Obesity is a condition associated with increased circulating blood volume and subsequent eccentric left ventricular hypertrophy, which affects both systolic and diastolic functions of the heart. In obesity, diastolic dysfunction is more prominent during childhood, whereas systolic dysfunction is more frequently observed in adulthood. Therefore, it is important to detect asymptomatic cardiac involvement before the systolic function of the left ventricle deteriorates. This study aims to demonstrate the relationship between BMI, waist circumference, waist-to-hip ratio, CIMT, EAT, myocardial structural changes, and systolic-diastolic functions in obese adolescents. Methods: The study included 80 obese and 60 normal-weight adolescents aged 12-18 years. BMI was calculated for all participants, and their systolic and diastolic blood pressures were measured. Waist and waist-to-hip ratios of obese adolescents were recorded. Lipid profiles and HOMA-IR tests were conducted for the obese participants. M-mode echocardiography, pulsed Doppler echocardiography, and tissue Doppler echocardiography were performed in addition to CIMT and EAT measurements for all participants. The data were evaluated with SPSS package program. Results: There was no significant difference between the groups in terms of age and gender ratio. Systolic and diastolic blood pressures were higher in the obese group compared to the control group. LVMI was significantly higher in obese adolescents than in healthy adolescents. EAT and LVMI were higher in the obese group compared to the control group. Obese participants exhibited reduced E/A and E'/A' ratios, and increased E/E' ratios, indicating diastolic dysfunction compared to the control group. There was a significant correlation between waist and waist-to-hip ratios and CIMT, EAT, LVMI, E/A, E'/A', and LVTEI. Significant relationships were also found between BMI SDS and CIMT, EAT, LVTEI, E/A, E'/A', and E/E'. While there was no significant difference in EF, FS, and LVSm measurements, which are indicators of systolic dysfunction, LVTEI, indicating both systolic and diastolic dysfunction, was found to be higher in the obese group. Conclusion: In our study, all the pathological findings we identified provide an opportunity for early intervention at the subclinical stage before the symptoms of cardiac failure develop in obese individuals. Future research could benefit from long-term monitoring of obese adolescents to examine the relationship between weight loss due to diet or physical activity and cardiac findings, with the aim of determining whether cardiometabolic outcomes in adulthood can be prevented.