Öğrencilerin oyunla öğretim yönteminin etkililiğine ilişkin görüşlerinin matematik öz-yeterlik algısı ve matematik tutumu açısından incelenmesi
Investigation of students' opinions on the effectiveness of game teaching method in terms of mathematics self-efficacy perception and mathematics attitude
  1. Tez No: 893230
  2. Yazar: SEHER BAYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET EPÇAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, Matematik, İlkokul, Oyunla Öğretim, Öz-yeterlik, Teaching with Play, Self-efficacy, Attitude, Mathematics, Primary School
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin oyunla öğretim yönteminin etkililiğine ilişkin algıları ile matematik dersindeki öz-yeterlik ve tutum arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Diyarbakır il merkezindeki MEB'e bağlı ilkokullarda eğitime devam eden 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu bağlamda araştırmada kullanılan veri toplama araçlarının geçerlik ve güvenirlik çalışması ile araştırmanın alt problemleri için katılımcı olarak kolay ulaşılabilir durum örnekleme ve ölçüt örnekleme ile seçilen öğrencilere ulaşılmıştır. Veri toplama araçlarının geçerlik güvenirlik çalışması için kolay ulaşılabilir örnekleme ile seçilen 400 öğrenciye, alt problemler için ölçüt örnekleme ile seçilen 401 öğrenciye ulaşılmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak“Oyun Yoluyla Öğretim Yönteminin Etkililiği Ölçeği”,“Matematik Tutum Ölçeği”ve“Matematik Dersi Öz-yeterlik Algısı Ölçeği (MDÖAÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizi için normallik testine başvurulmuş ve verilerin normal bir dağılım sergilediği görüldüğünden parametrik testlerden bağımsız gruplar t-testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Ayrıca ilişkiye bakmak için korelasyona ve yordayıcılık gücünü belirlemek için de basit doğrusal regresyona başvurulmuştur. Araştırmanın sonucunda matematik öz-yeterlik algısı, matematik tutum ve oyunla öğretim yönteminin etkililiğine ilişkin cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Ayrıca matematik dersinde kendini yeterli hissedenlerin öz-yeterlik algılarının, oyunla öğretime ilişkin görüşlerinin ve matematik dersine yönelik tutumlarının daha olumlu olduğu görülmüştür. Yapılan regresyon analizi sonucunda oyunla öğretim yönteminin matematik dersine ilişkin öz-yeterlik algıları ve matematik dersine yönelik tutum üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmüştür. Yapılan korelasyon analizi sonucuna göre ise matematik tutum ile matematik dersine yönelik öz-yeterlik algı ortalamaları arasında pozitif orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between 4th grade elementary school students' perceptions of the effectiveness of the game teaching method and their self-efficacy and attitude in mathematics. Relational survey model, one of the quantitative research designs, was used in the study. The study group of the research consists of 4th grade students attending primary schools affiliated to the Ministry of National Education in Diyarbakır city center in the 2023-2024 academic year. In this context, the validity and reliability study of the data collection tools used in the research and the sub-problems of the research were reached to the students selected by convenience sampling and criterion sampling. For the validity and reliability study of the data collection tools, 400 students selected by convenience sampling and 401 students selected by criterion sampling for the sub-problems were reached. The“Scale of Effectiveness of Game-Based Teaching Method”,“Mathematics Attitude Scale”and“Mathematics Course Self-Efficacy Perception Scale (MSPEPS)”were used as data collection tools. Statistical package program was used to analyze the data. For the analysis of the data, normality test was applied and since it was seen that the data exhibited a normal distribution, independent groups t-test and ANOVA test were used as parametric tests. In addition, correlation was used to look at the relationship and simple linear regression was used to determine the predictive power. As a result of the study, it was seen that there was no significant difference in terms of gender in terms of mathematics self-efficacy perception, mathematics attitude and the effectiveness of game-based teaching method. In addition, it was seen that the self-efficacy perceptions, opinions on game-based instruction and attitudes towards mathematics were more positive for those who felt themselves competent in mathematics. As a result of the regression analysis, it was seen that the game-based teaching method was a significant predictor of self-efficacy perceptions and attitudes towards mathematics. According to the results of the correlation analysis, it was seen that there was a positive and moderately significant relationship between mathematics attitude and self-efficacy perceptions towards mathematics course.