Halk hikâyelerinde ve mizahında sanat hakikat ilişkisi
The relationship between art and truth in folk stories and humor
- Tez No: 893300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ENES KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Hakikat, Halk Hikâyeleri, Mizah
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Felsefe, hakikati arayan nazari ve ameli bir faaliyettir. Hakikati ararken felsefe bütünsel bir tavır takınır. Değer üreten insana özgü olması bakımından sanat faaliyetleri, felsefenin inceleme konusu olagelmiştir. Çalışmamız, sanat eserlerinin bir hakikat iddiasında bulunabilme ihtimalini sorgulamıştır. Mizah hem insandan hem de sanattan ayıramadığımız bir anlayıştır. Çalışmamızda; kahkaha, gülme ve mizah kavramları analiz edilerek mizah teorileri değerlendirilmiştir. Mizah değer üretebilir mi sorusuna cevap aranmıştır. Halkların gerek kültürü ile gerek dilleri ile paylaştıkları mizah anlayışları vardır. Bu mizah anlayışını kavrayabilmemizin yegâne yolu halk sanatı eserlerini incelemektir. Bu sayede halkların özgün karakterlerini ve paylaştıkları evrensel değerleri keşfedebiliriz. Çalışmamızdaki amaçlarımız; sanatın bilhassa edebiyat sanatının içerisinde mizahın nasıl kullanıldığını göstermektir. Mizah anlayışları içerisinde grotesk mizah farklı tarihsel dönemlerde, farklı toplumların halk kültürlerinde karşımıza çıkmaktadır. Erken Rönesans döneminde François Rabelais'nin eserlerinde ve İslamiyet'e geçiş döneminde Dede Korkut Hikâyelerinde ve Nasreddin Hoca fıkralarında geçen grotesk unsurlar değerlendirilip, karşılaştırılacaktır. Mevzubahis eserlerden hareketle halk sanatı ve evrensel hakikatlerin ilişkileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Philosophy is a theoretical and practical activity that seeks the truth. While seeking the truth, philosophy takes a holistic attitude. Art activities have been the subject of study of philosophy in terms of being specific to people who produce value. Our study has questioned the possibility that works of art can make a truth claim. Humor is an understanding that we cannot separate from both people and art. In our study, humor theories were evaluated by analyzing the concepts of laughter, laughter and humor. An answer has been sought to the question of whether humor can produce value. Peoples have a sense of humor that they share with their culture and language. The only way we can grasp this sense of humor is to study folk art works. In this way, we can discover the unique characters of peoples and the universal values they share. Our aims in our work; to show how humor is used in art, especially literature. Among the senses of humor, grotesque humor appears in different historical periods, in the folk cultures of different societies. The grotesque elements in the works of François Rabelais during the Early Renaissance and in the Stories of Dede Korkut during the transition to Islam and in the Stories of Nasreddin Hodja will be evaluated and compared. Based on the works in question, the relations between folk art and universal truths will be examined. Keyword: Art, Truth, Folk Stories, Humor.