Günümüz Türkiye Türkçesinde özür ifadeleri
Expressions of apology in contemporary Turkish
- Tez No: 893308
- Danışmanlar: PROF. DR. MUNA YÜCEOL ÖZEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz Edimleri Kuramı, TUD, özür, Speech Act Theory, TUD, apology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada Söz Edimleri Kuramı çerçevesinde günümüz Türkiye Türkçesindeki özür ifadeleri, belirlenmiş 7 edebî eserin (roman, hikâye ve tiyatro türü eserler) taranmasıyla elde edilen bulgular üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmada ilk olarak Söz Edimleri Kuramı incelenmiştir. Söz Edimleri Kuramı'nın tarihsel süreç içerisindeki gelişimi ve kuramı sistemli bir şekilde ilk defa ortaya koyan Austin ve Austin'in öğrencisi Searle'ün kuram hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Bu çalışmanın bulgular kısmı iki aşamadan oluşmaktadır. Çalışma birinci aşamada günümüz Türkiye Türkçesinde 2000'li yıllardan sonra yazılmış 7 edebî eser üzerinden sürdürülmüştür. İlk olarak edebî eserler taranmış ve elde edilen özür ifadeleri sınıflandırılmıştır. Bununla birlikte dinleyicinin özür ifadeleri karşısındaki geri bildirimleri, sözlü geri bildirimler ve sözsüz geri bildirimler şeklinde incelenmiştir. Ayrıca veri tabanındaki özür ifadeleri toplumdilbilimsel bakımdan değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise TUD veri tabanının sunduğu verilerle edebî eserlerden elde edilen veriler karşılaştırılarak özür ifadelerinin kullanım sıklığı ve işlekliği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the expressions of apology in contemporary Turkey Turkish within the framework of Speech Acts Theory are evaluated based on the findings obtained by scanning 7 literary works (novels, stories and theater works). In the study, firstly, the Speech Acts Theory is analyzed. The historical development of Speech Acts Theory and the views of Austin, who first systematically presented the theory, and Austin's student Searle on the theory were examined. The findings part of this study consists of two stages. In the first stage, the study was conducted on 7 literary works wiritten after the 2000s in contemporary Turkey Turkish. First, literary works were scanned and the apology expressions obtained were classified. In addition, the listener's feedbacks against apology expressions were analyzed as verbal feedbacks and nonverbal feedbacks. In addition, the apology expressions in the database were evaluated sociolinguistically. In the second stage of the study, the frequency and functionality of apology expressions were evaluated by comparing the data provided by the TUD database with the data obtained from literary works.