Integrating multilingual pedagogies in initial EFL teacher education: A collective case study
Çok dillilik pedagojilerinin İngilizce öğretmenliği eğitimine dahil edilmesi: Toplu durum çalışması
- Tez No: 1015768
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE İREM ÇOMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Yabancı dil eğitimi, Çok dillilik, Candidate teachers, Foreign language education, Multilingualism
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilen sınıflar, yerel ve küresel bağlamlardaki sosyo-politik dinamiklere paralel olarak dilsel ve kültürel bir çeşitlilik ile karakterize edilmektedir. İngilizcenin anadili İngilizce olmayanlar arasındaki popülerliği nedeniyle, çok dilli ve çok kültürlü sınıflarda İngilizce eğitimi çeşitli açılardan incelenmektedir. Ancak çok dillilik ders ortamlarında giderek daha fazla görünür hale gelmesine rağmen, İngilizce öğretim uygulamaları genellikle tek dilli ideolojilere dayanmayı sürdürmektedir. Tek dilli ideolojilere dayanan politikalar, dil eğitiminde öğrencilerin dilsel ve kültürel kaynaklarını göz ardı eden pedagojilerin kullanımını esas alır. Öğretmenler ise eleştirel ve yansıtıcı bir bakış açısının eksikliği nedeniyle, öğrencilerin dilsel ve kültürel kaynaklarıyla etkileşimlerini sınırlayan bir anlayışın etkisinde kalabilmektedir. İngilizce derslerinde çok dillilik ve çok kültürlülüğün varlığını destekleyen eleştirel çok dilli pedagojiler (EÇP), tek dilli ideolojilerin ötesinde bir dil eğitimini ele alan yeni bir bakış açısı sunar. EÇP, öğretmenleri, öğrencilerinin kaynaklarına karşı eleştirel ve düşünümsel bir yaklaşım geliştirerek bunları yeniden düşünmeleri konusunda teşvik eder. Öğretmenler dil eğitimine dilin, kimliğin ve güç ilişkilerinin sosyo-politik boyutlarını entegre etme becerisi kazanır. EÇP'ler, öğrencilerin dilsel ve kültürel kaynaklarını dil eğitimini kolaylaştıran unsurlar olarak tanımayı ve kullanmayı amaçlar. Bu bağlamda, dil eğitimi anlayışlarını yeniden yapılandıran öğretmenler, egemen ideolojileri sorgular ve tüm öğrencilerini destekleyen alternatif pedagojiler geliştirir. Öğretmenler, mesleki kimliklerini geliştirirken çok dilli sınıflarda İngilizce öğretmek için rehberliğe ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, aday öğretmen eğitimi (AÖE) programları, İngilizce öğretmen adaylarına (ÖA) EÇP'lerle etkileşim kurmaları için önemli bir fırsat sunmaktadır. EÇP, eleştirel öğretmen eğitimi ve çok dilli öğretmen kimliğinin kesişim noktasında yer alan bu çalışma, ÖA'ların AÖE'de EÇP'leri nasıl kavramsallaştırdıklarını araştırmaktadır. Çalışma, özellikle ÖA'ların İngilizce sınıflarında öğrencilerin dilsel ve kültürel kaynaklarının rolüne ilişkin anlayışlarını ve öğretmen kimliği gelişimini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, EÇP'leri AÖE'ye entegre etmek için 14 haftalık bir ders tasarlanmış ve Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin İngilizce öğretmenliği bölümünde uygulanmıştır. Ders, çalışmaya gönüllü olarak katılan ve 2023-2024 Güz döneminde derse kaydolan 43 ÖA ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma, nitel durum çalışması tasarımına dayanmakta ve ÖA'larla görüşmeler, katılımcı gözlem ve ders dokümanları dahil olmak üzere çoklu veri kaynaklarından yararlanmaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler, ÖA'ların EÇP'lere ilişkin anlayış kalıplarını ortaya çıkarmak için analiz edilmiştir. Bulgular, ÖA'ların çok dilli sınıflara ilişkin mevcut anlayışlarını, EÇP'lerle etkileşimleri sayesinde çok dilli sınıflarda dil eğitimine dair geliştirdikleri yeni algılarını ve dil öğretmeni kimliklerini nasıl yeniden yapılandırdıklarını göstermektedir. İlk olarak, ÖA'lar resmi ve gayri resmi dil öğrenme deneyimleri ile mevcut öğretim inançlarının etkisiyle şekillenen yüksek düzeyde çok dilli farkındalık sergilemiştir. İkinci olarak, ÖA'lar EÇP'leri iki farklı şekilde ele almıştır: Bir yandan kendi dilsel ve kültürel kaynaklarını keşfederken, diğer yandan dil kullanımını, öğretim bağlamlarını ve ders içeriğini dikkate alarak bu yaklaşımları gelecekteki öğrencileri için pedagojik uygulamalara dönüştürmüşlerdir. Son olarak, ÖA'lar öğretmen kimliklerini birbiriyle bağlantılı iki farklı boyutta ele almış; bu süreç onların geçmiş deneyimlerini yeniden değerlendirmelerine ve bu deneyimleri mevcut anlayışları ile gelecekteki öğretmenlik pratikleriyle ilişkilendirmelerine olanak sağlamıştır. Bu çalışma, AÖE'de EÇP'ler üzerine alandaki araştırmalara katkıda bulunarak, ÖA'ların çok dilli eğitim hakkındaki bakış açılarını şekillendirmede eleştirel öğretmen eğitimi ve çok dilli öğretmen kimliğinin önemini vurgulamaktadır. Çalışma, öğretmenlerin inançlarına, deneyimlerine, ders materyallerine, tasarımlarına ve yansıtıcı ürünlerine dayanarak, günümüz sınıflarındaki tüm öğrencilerin dil eğitimini desteklemek amacıyla AÖE'de EÇP'leri uygulamaya yönelik bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır. Son olarak, bu çalışma, ÖA için yansıtıcı ve eleştirel bir bakış açısına dayalı pedagojik ortamlar oluşturarak yapılandırılmış öğrenmeyi desteklemenin AÖE programları açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Bu bağlamda çalışma, gelecekteki öğretmenleri giderek daha çok dilli hale gelen eğitim ortamlarına hazırlamak isteyen öğretmen eğitimcileri ve politika yapıcılar için önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Classrooms of the 21st century are characterized by linguistic and cultural diversity, in parallel to the socio-political dynamics in local and global contexts. Due to its popularity among non-native speakers, English language education in multilingual and multicultural classrooms is under investigation from several perspectives. However, despite the increasing visibility of multilingualism, English-language teaching practices often rely on monolingual ideologies. Policies that rely on monolingual ideologies risk ignoring learners' linguistic and cultural resources in language education. Teachers develop an understanding that limits their engagement with learners' resources and lacks a critical and reflective perspective. In response to the presence of multilingualism and multiculturalism in English language classrooms, critical multilingual pedagogies (CMPs) offer a new perspective on language education beyond monolingual ideologies. CMPs call for rethinking the role of teachers as effective practitioners who are equipped with criticality and reflexivity toward their learners' resources. Teachers become capable of integrating socio-political dimensions of languages, identity, and power relations. CMPs aim to recognize and leverage learners' linguistic and cultural resources to facilitate language education. Teachers who reconstruct their understandings and insights question dominant ideologies and develop alternative pedagogies that support all their learners. Teachers need guidance to teach English in multilingual classrooms while developing their teacher identities. Thus, initial teacher education (ITE) programs provide a space for pre-service English teachers (PSTs) to engage and interact with CMPs. Situated at the intersection of CMPs, critical teacher education, and multilingual teacher identity, this study explores how PSTs conceptualize and negotiate CMPs in ITE. Specifically, the study aims to investigate PSTs' understandings and insights, and their development of teacher identity, regarding the role of learners' linguistic and cultural resources in English language classrooms. To this end, a 14-week course was designed to integrate CMPs into ITE and was implemented in an ELT department at a state university in Türkiye. The course was conducted with 43 PSTs who volunteered and were enrolled during the 2023–2024 Fall semester. This study employs a qualitative case study design and draws on multiple data sources, including narrative interviews, participant observations, and course artifacts. The data were analyzed using grounded theory to uncover patterns in PSTs' understandings and insights into CMPs. The findings indicate PSTs' current understandings of multilingual classrooms, the insights they developed through engagement with CMPs, and how they reconstructed their language teacher identities. First, PSTs demonstrated a high level of multilingual awareness, supported by their formal and informal language-learning experiences and their existing teaching beliefs. Second, PSTs engaged with CMPs in two distinct ways: through self-exploration of their linguistic and cultural resources and through pedagogizing CMPs for their future students, considering language use, teaching contexts, and course content. Finally, PSTs reflected on their teacher identities in two interconnected ways, enabling them to revisit their past experiences and connect them to their present understandings and future professional selves. This study contributes to the growing body of research on CMPs in ITE, highlighting the critical teacher education and multilingual teacher identity in shaping PSTs' perspectives on multilingual education. By foregrounding teachers' beliefs, experiences, course artifacts, designs, and reflections, the study aims to provide a framework to implement CMPs in ITE to support language education for all learners in contemporary classrooms. Finally, this study highlights the necessity for teacher education programs to facilitate structured learning for PSTs through the establishment of reflective and critically informed pedagogical spaces. In this regard, the study offers implications for teacher educators and policymakers seeking to prepare future teachers for increasingly multilingual educational settings.